Oboseala poate fi controlată prin dietă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de energie poate fi combătută printr-un regim alimentar bogat în fructe, legume, orez, precum şi respectarea orelor de somn Oboseala persistentă ne afectează viaţa. Spre deosebire

Lipsa de energie poate fi combătută printr-un regim alimentar bogat în fructe, legume, orez, precum şi respectarea orelor de somn

Oboseala persistentă ne afectează viaţa. Spre deosebire de bărbaţi, femeile trec mai des prin episoade de extenuare fizică şi psihică.

Este normal ca, din când în când, să ne simţim lipsiţi de energie. Stresul, anxietatea, un serviciu suprasolicitant sau un nivel scăzut al glicemiei sunt tot atâtea motive care determină oboseala ocazională.

Spre deosebire de bărbaţi, femeile trec mai des prin episoade de extenuare fizică şi psihică, deoarece nasc, alăptează şi ţin diete extrem de restrictive. Astfel, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici, citaţi de site-ul de sănătate iVillage.co.uk, o femeie din patru se plânge că este obosită mai tot timpul zilei.

Schimbarea stilului de viaţă

În momentul în care oboseala devine persistentă şi ne afectează viaţa, este important să învăţăm să o controlăm. Tot ce trebuie să facem sunt câteva schimbări în alimentaţie, dar şi în stilul de viaţă.

Astfel, dieta care combate oboseala este săracă în dulciuri şi alimente grase, dar bogată în paste, orez, fructe şi legume (cel puţin cinci porţii pe zi). Meniul unei zile începe cu un pahar cu suc de portocale la micul dejun, un măr la ora 10.00, o salată la prânz, o banană la ora 14.00 şi una sau două porţii de legume la cină.

Pe lângă regimul alimentar, este bine să recurgem şi la suplimente de vitamine şi minerale. Ele sunt esenţiale pentru un metabolism sănătos, în special vitaminele din complexul B, responsabile cu energizarea organismului. Acestea se găsesc în pâine, cereale, orez brun, alune, carne, fructe de mare şi în legumele de culoare închisă.

Fierul este, de asemenea, o sursă de energie. El poate fi procurat din carnea roşie, peşte (în special sardine), pâine albă şi neagră, gălbenuş de ou, legume verzi şi prune. Fierul este mai bine absorbit de către organism dacă se combină cu vitamina C. De exemplu, este bine să se asocieze un pahar cu suc natural de portocale în timp ce se mănâncă un gălbenuş de ou.

Lipsa somnului este o altă cauză a oboselii, cu repercusiuni asupra capacităţii noastre de memorare şi concentrare. Uneori, oboseala este asociată cu anemia, tulburările tiroidei, depresie, tahicardie, infecţii sau afecţiuni inflamatorii cronice.

Sfaturi pentru un somn liniştit

Renunţaţi la cafea, nicotină şi la mesele bogate înainte de culcare
Nu recurgeţi la gimnastică înainte de ora de somn
Citiţi o carte, ascultaţi o melodie sau faceţi o baie caldă
Mergeţi la culcare la aceeaşi oră în fiecare seară
Temperatura din dormitor ideală pentru un somn de calitate trebuie să fie între 18 şi 24 de grade C
Aerisiţi încăperea înainte de culcare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite