Obligaţiunile şi derivatele, invizibile la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, instrumentele cu venit fix şi cele futures au generat un rulaj de numai 22,5 milioane de euro Deşi în perioade de corecţii obligaţiunile şi derivatele pot

De la începutul acestui an, instrumentele cu venit fix şi cele futures au generat un rulaj de numai 22,5 milioane de euro

Deşi în perioade de corecţii obligaţiunile şi derivatele pot pune la adăpost plasamentele efectuate pe piaţa de capital, la Bucureşti investitorii nu se înghesuie la cumpărare.

Nici mult aşteptata lansare a titlurilor de stat la BVB, care a avut loc în urmă cu trei săptămâni, nu a reuşit să revigoreze tranzacţiile în segmentul obligaţiunilor. Practic, până în momentul de faţă au fost perfectate numai două schimburi care au generat, la un volum de 203 titluri de stat transferate, un rulaj de două milioane de lei.

Titlurile de stat nu mişcă piaţa

"Nimeni nu s-a grăbit să facă tranzacţii cu titluri de stat, după ce au fost atâtea presiuni pentru aducerea lor la bursă. Şi nu cred că băncile vor fi dispuse să renunţe la astfel de instrumente", consideră Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest.

În plus, cei interesaţi de titlurile de stat vor continua să cumpere direct de la bănci, apreciază Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management. "Nu am avut până acum un segment foarte dezvoltat de investitori instituţionali pe piaţa românească.

Pe măsură ce se vor acumula banii în fondurile de pensii, va creşte cererea şi pe acest segment", explică Mihail Ion. Pe de altă parte, dobânzile de 6,5%-8,5% pentru titlurile cu scadenţă mai mare de un an rămân sub media dobânzilor pe 12 luni la depozitele în lei, care a ajuns în prezent la 9,5%.

În acelaşi timp, condiţiile nefavorabile de piaţă au diminuat mult apetitul investitorilor pentru a experimenta piaţa derivatelor, cu atât mai mult cu cât exista deja o piaţă la termen la Sibiu, spun brokerii. De la începutul anului, valoarea contractelor futures încheiate la BVB a depăşit uşor pragul de 13 milioane de lei.

Dacă instrumentele futures nu au împlinit, încă, un an la BVB, piaţa obligaţiunilor se poate lăuda la capitolul experienţă. "Segmentul obligaţiunilor rămâne însă restrâns, iar dimensiunea pieţei nu depăşeşte 5% din capitalizarea BVB", subliniază Lupşan.

Valorile nu atrag marii investitori

De la începutul acestui an, au fost lansate şase emisiuni de obligaţiuni municipale, în timp ce pe segmentul obligaţiunilor corporative la tranzacţionare au rămas cele existente deja. Şi nu există perspective pentru diversificarea ofertei. "Companiile vor continua să prefere să se împrumute, decât să caute finanţare pe piaţa de capital", susţine preşedintele Raiffeisen Asset Management.

Şi valoarea emisiunilor lasă de dorit. În afară de emisiunile Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (525 milioane lei), BEI Luxemburg (300 milioane lei) şi BCR (242,8 milioane lei), celelalte oferte nu atrag decât într-o foarte mică măsură interesul investitorilor instituţionali.

În plus, cei care, ţinând cont de garantarea randamentului oferit, ar fi interesaţi de obligaţiuni ca activ de refugiu nu le pot găsi la cumpărare decât cu mare greutate. "Ne aflăm departe de celelalte burse din Est, unde sectorul obligaţiunilor ajunge şi la 40%-50% din capitalizare", atrage atenţia Mihail Ion. Tranzacţiile cu obligaţiuni au generat, în acest an, un rulaj de 66,3 milioane lei.

2 milioane de lei

- reprezintă valoarea tranzacţiilor perfectate la BVB cu titluri de stat de la lansarea lor pe piaţa bursieră

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite