Obama vrea “o echipă de rivali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul preşedinte se declară admirator al lui Abraham Lincoln, care şi-a cooptat inamicii politici în Guvern. Primele numiri în viitorul cabinet Barack Obama ar putea fi anunţate în această săptămână, scrie presa americană.

Într-un interviu acordat postului CBS, Barack Obama  a spus că, de la câştigarea alegerilor,  şi-a petrecut “mult timp” citind despre Abraham Lincoln şi că se inspiră din abordarea “plină de înţelepciune şi modestie” a acestuia în ceea ce priveşte formarea Guvernului.

El a făcut referire la cartea  “Team of Rivals” a lui Doris Kearns Goodwin, despre cabinetul format de Lincoln în urma alegerilor din 1860 din foşti inamici politici.  Obama, care se întâlneşte azi cu John McCain la Chicago pentru a discuta cum vor putea colabora, a declarat că va anunţa curând numirile în cabinet.

Cel puţin un republican

Surse din echipa sa spun că primele anunţuri vor veni chiar în această săptămână. Obama a afirmat că doreşte o echipă eficientă ce ar putea include foşti rivali şi mai mulţi republicani.

Unul dintre republicani ar putea fi Chuck Hagel, senator de Nebraska şi veteran al războiului din Vietnam, critic al strategiei lui Bush în Irak. 

Altul ar putea fi Robert Gates, actualul secretar de stat pentru apărare căruia i s-ar putea propune să rămână în funcţie. Obama a spus că viitorul Guvern va include cel puţin un republican.

Afacerile lui Bill Clinton, la control

Mai mulţi avocaţi din echipa lui Obama şi-au petrecut weekendul verificând organizaţia filantropică a lui Bill Clinton pentru a descoperi potenţiale conflicte de interese în cazul în care Hillary Clinton va fi numită secretar de stat, scrie “Times”.

Organizaţia are activităţi de combatere a SIDA şi a schimbărilor de climă, dar fostul preşedinte a încasat, prin intermediul ei, milioane de dolari în onorarii pentru discursuri şi contribuţii ale unor oficiali şi oameni de afaceri străini care au interese în politicile Guvernului SUA.

Dacă Hillary va fi numită în fruntea diplomaţiei, anunţul ar putea fi făcut în această săptămână.  Numirea ei este sprijinită de doi republicani proeminenţi: Henry Kissinger şi Arnold Schwarzenegger.

Viitorul avocat al Casei Albe: Gregory Craig

Gregory Craig, avocatul care l-a apărat pe Bill Clinton în procesul privind legătura acestuia cu Monica Levinski, a fost numit de Obama consilierul Casei Albe.

În vârstă de 63 de ani, Craig l-a reprezentat şi pe John Hinckley, omul care a încercat să îl asasineze pe Ronald Reagan în 1981, ajutându-l să pledeze, cu succes, drept bolnav mintal.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite