Obama, omul care readuce speranţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un afro-american devine cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite. Democratul Barack Obama a câştigat marţi alegerile prezidenţiale, reuşind să-l învingă pe republicanul John McCain.

Victoria lui Obama marchează un punct de cotitură în istoria americană şi intervine la 45 de ani de la succesul mişcării pentru drepturi civice conduse de Martin Luther King.

 “A fost nevoie de mult timp, dar în noaptea aceasta, graţie a ceea ce am făcut azi, în acest moment de cotitură, schimbarea a venit în America”, a declarat senatorul Obama, în vârstă de 47 de ani, în faţa unei mulţimi dezlănţuite de circa 125.000 de susţinători care se adunaseră în Grand Park din Chicago pentru a sărbători. “Drumul care ni se aşterne înainte va fi lung. Parcursul va fi dificil.

S-ar putea să nu-l străbatem într-un an sau chiar de-a lungul unui mandat, dar, America, niciodată nu am fost mai încrezător decât sunt în seara aceasta că vom ajunge acolo!”, a declarat preşedintele ales al Statelor Unite.

“Dacă vreodată cineva mai avea vreo îndoială că America nu este locul unde orice este posibil, care se întreba dacă visul părinţilor noştri fondatori mai este încă viabil, care se îndoia încă de puterea democraţiei noastre, ei bine, această seară este răspunsul”, a declarat Obama în discursul rostit la Chicago.

“E victoria voastră”, le-a spus el susţinătorilor. Elegant, şi-a salutat adversarul republican, pe John McCain. Aflat la primul său mandat în Senat, cu o experienţă de doar patru ani la Washington, Obama a adus taberei democrate o victorie ce îi permite extinderea majorităţilor pe care le deţinea în ambele camere ale Congresului - un mesaj clar de sancţionare pe care alegătorii au vrut să-l trimită administraţiei Bush după opt ani de guvernare.

Obama a promis să netezească diviziunile politice ale ţării şi să îi reprezinte şi pe cei care nu au votat pentru el. De asemenea, a promis să refacă blazonul şifonat al SUA pe plan mondial conlucrând cu aliaţii din străinătate. El a spus că va retrage trupele din Irak în primele 16 luni ale mandatului său şi că va trimite întăriri în Afganistan. Însă sarcina lui imediată va fi combaterea crizei financiare, cea mai gravă de la Marea Depresiune din 1929.

Drumul spre Casa Albă

Într-o ţară în care negrii nu se bucură efectiv de drepturile lor civile decât de mai puţin de o jumătate de secol, candidatul democrat a străbătut o cale extraordinară şi reprezintă chipul unei Americi întinerite şi împăcate cu sine însăşi. Obama s-a născut pe 4 august 1961 în Hawaii, din tată negru din Kenya, Barack Obama senior, şi mamă albă din Kansas (centrul SUA), Ann Dunham.
 
La acea vreme, mariajele interrasiale erau interzise în multe din statele americane din sudul Uniunii. Ele au fost legalizate de către Curtea Supremă în 1967. Cuplul s-a separat după doi ani, tatăl întorcându-se în Kenya, unde a devenit un economist notabil.

Obama a fost crescut, până la vârsta de 10 ani, de mama sa în Indonezia, după ce aceasta s-a recăsătorit cu indonezianul Lolo Soetoro şi familia s-a mutat în această ţară. Apoi s-a mutat  în Hawaii la bunicii săi din partea mamei.  Mai întâi s-a gândit să urmeze o carieră în domeniul finanţelor după ce a studiat la Universitatea Columbia, dar s-a răzgândit şI a acceptat postul de asistent social în ghetoul din sudul oraşului Chicago.

A studia apoi la Harvard unde a devenit şI primul redactor-şef negru al prestigioasei reviste de drept a universităţii. Obama revine la Chicago ca avocat la firma de avocatură Sidley Austin, unde a întâlnit-o pe cea care avea să-i devină soţie, Michelle, de profesie avocat, cu studii la Princeton şi Harvard.

Cuplul are două fete: Malia, de 10 ani, şi Sasha, de 7 ani. Obama s-a bătut pentru garantarea dreptului la asistenţă medicală pentru cei mai săraci şi pentru deschiderea a cât mai multe şcoli.  Barack Obama a spart zidul anonimatului într-o seară din iulie 2004, când a luat cuvântul în faţa Convenţiei Democrate din postura de modest ales de Chicago.

Atunci, milioane de americani s-au recunoscut în acest om, venit la tribună să pledeze pentru reconcilierea americanilor dincolo de deosebirile de rasă, vârstă sau sex.

“Nu există o Americă de stânga şi o Americă conservatoare, ci Statele Unite ale Americii. Nu există o Americă neagră şi o Americă albă, o Americă latino sau asiatică, ci Statele Unite ale Americii. Nu suntem decât un întreg’’, a spus el simplu.

După un eşec la alegerile pentru Camera Reprezentanţilor în 2000, Obama a fost ales senator în noiembrie 2004, devenind singurul negru din Senat. 

Americanii au sărbătorit în stradă

Vestea victoriei lui Obama a dat startul unor scene de bucurie, oamenii sărbătorind evenimentul în întreaga ţară, de la Times Square în New York până în Atlanta, la biserica baptistă a lui King din Ebenezer. Reverendul Jesse Jackson, lider al promovării drepturilor civile, s-a alăturat petrecerii de la Chicago, cu lacrimile curgându-i pe obraji, notează Reuters

Reacţii

Imediat după anunţarea victoriei lui Obama, pieţele din Asia-Pacific au afişat o creştere puternică, generată de un sentiment de optimism. Dolarul şi-a extins ieri câştigurile în faţa unui coş al principalelor valute.

Petrecere în Kenya

Bunica din Kenya a noului preşedinte American Barack Obama a dat petrecere pentru consătenii săi pentru a sărbători victoria nepotului său. Femeia, până acum câteva luni necunoscută, a devenit celebră, fiind asakltată de ziarişti din toată lumea..

În cinstea victoriei, Sarah a sacrificat o vacă. Prenumele de „Obama“ şi „Michelle“ au avut un succes fulminant în maternităţile din Kenya, o femeie botezându-şi gemenii astfel.

Comentariile presei internaţionale

Cele mai multe dintre publicaţiile europene salută victoria istorică a lui Barack Obama. *„Liberation” scrie că “fenomenul Obama a fost lansat”, în timp ce „Le Monde” consideră că “Obama este omul potrivit, datorită amestecului de tinereţe şi de înţelepciune fără vârtstă”.

„Der Spiegel” apreciază “strania abilitate a lui Obama de a nu se lăsa afectat de toată nebunia din jurul său”, în timp ce „Frankfurter Allgemeine Zeitung” evidenţiază că, pentru prima dată în istorie, “un negru se va muta la Casa Albă”. “I-a reuşit”, scrie şi „Suddeutsche Zeitung”.

 “Domnul preşedinte”, a titrat pe prima pagină cotidianul britanic „The Independent”, cu o fotografie mare a lui Obama, despre care a mai scris că “şi-a cucerit locul în istorie”. „The Guardian” apreciază că victoria lui Obama “este o piatră de hotar în evoluţia rasială şi culturală a Americii”.

“America întoarce pagina”, scrie şi cotidianul italian „Il Messaggero”, în timp ce La Stampa este de părere că “America începe să se îndrepte către stânga”. „Corriere della sera” scrie că “SUA, rătăcite în criză, au nevoie de certitudini” şi că Obama a devenit “un Roosevelt negru”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite