Obama a fixat termenul retragerii din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul secretar de stat Henry Kissinger critică strategia politică şi militară americană din Afganistan. Preşedintele american intenţionează să reducă la jumătate numărul trupelor americane din Irak, însă acest lucru s-ar putea întâmpla abia în 2010.

Preşedintele american, Barack Obama, va anunţa la noapte, într-un discurs ce va fi ţinut la o bază militară, că, până la 31 august 2010, majoritatea trupelor americane vor fi retrase din Irak.

Cu toate acestea, între 35.000 şi 50.000 de militari americani vor rămâne în Irak. Aceştia urmează a fi retraşi la rândul lor, până la sfârşitul anului 2011. În prezent, în Irak se află aproximativ 142.000 de militari. Conform unor surse din Congres, citate de BBC, Obama le-ar fi transmis membrilor din Comisia de Politică Externă că cei 50.000 de militari sunt necesari protejării intereselor şi securităţii Statelor Unite.

Promisiuni neonorate

În timpul campaniei electorale, Barack Obama declara că, dacă va ieşi preşedinte, va retrage trupele americane din Irak în maximum 16 luni de la preluarea funcţiei. În schimb, înainte de a hotărî o retragere amplă de personal militar din Irak, Obama a decis, la începutul acestei luni, să trimită încă 17.000 de militari în Afganistan. Preşedintele a explicat că acei militari urmau să fie transferaţi tot în Irak, însă au fost trimişi în Afganistan „pentru a completa măsurile de securitate necesare“.

Mesajul de la Camp Lejeune

Obama a fost unul dintre opozanţii războiului din Irak, încă din 2002, de când analiştii militari americani şi factorii de decizie de la Washington vorbeau despre posibila intervenţie împotriva regimului lui Saddam Hussein. Spre deosebire de Obama, actualul secretar de stat, Hillary Clinton, a votat în Senat pentru războiul din Irak, pentru ca, mai târziu, să se declare împotriva acestuia.

Analiştii politici americani consideră că discursul pe care preşedintele îl va susţine diseară este unul istoric. Tradiţia politică americană confirmă că anumite discursuri ce au ca temă fie politica externă, fie situaţia militară să fie ţinute din baze militare. Obama doreşte să continue această tradiţie, or tocmai de aceea se va deplasa diseară la Camp Lejeune, în North Carolina.

Conform unor transcripturi provizorii ale discursului, obţinute de presa americană, Obama va încerca să prezinte prelungirea staţionării trupelor în Irak ca pe o victorie a celor care cer retragerea. „Misiunea americană de luptă se va încheia la 31 august“, este una dintre variantele prin care ar putea începe Obama discursul.

„În acest stadiu, forţele americane care vor rămâne în Irak vor avea o nouă misiune limitată“ la trei domenii: instruirea şi echiparea forţelor irakiene, protecţia persoanelor civile americane în Irak şi alte operaţiuni specifice. „Forţa care va rămâne în Irak pentru a desfăşura această misiune va fi de 35.000 până la 50.000 de persoane“, a explicat un oficial din armata americană.

Criticile lui Kissinger

Statele Unite nu se pot retrage în acest moment din Afganistan, dar nici nu pot menţine strategia care a condus la situaţia actuală, susţine fostul secretar de stat în Administraţia Nixon, Henry Kissinger, într-un comentariu publicat de „Washington Post“.

Fostul diplomat crede că SUA au acţionat împotriva insurgenţilor prin crearea unei administraţii centralizate, o strategie greşită pentru o ţară ca Afganistan. „Afganii par a-şi contura ataşamentul faţă de ţară printr-o luptă comună pentru independenţă, dar nu sub o formă unitară sau a unei autoguvernări de tip centralizat“, crede Kissinger.

Nobel pentru pace?

Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său francez Nicolas Sarkozy s-ar putea afla printre cei 205 nominalizaţi la Premiul Nobel pentru pace, relatează Asociated Press. Comitetul Nobel, cu sediul la Oslo, a refuzat să dezvăluie numele nominalizaţilor, precizând doar că pe lista finală se află 172 de persoane şi 33 de organizaţii - un număr-record. Până în prezent, cele mai multe nominalizări fuseseră înregistrate în anul 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite