Obama, dezlănţuit contra bancherilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales al Statelor Unite a atacat dur activitatea celor pe care îi vede vinovaţi de criza financiară. Cel de-al 44-lea preşedinte american a reuşit într-o singură intervenţie televizată să ruineze până şi ultimele urme de credibilitate ale Wall Street-ului.

“Şefii industriei auto sunt rupţi de realităţile Americii, nu au abilitatea de a se raporta la omul simplu, iar problema a devenit cronică”, a declarat Barack Obama, pe un ton neobişnuit de aspru, în cadrul popularei emisiuni televizate realizate de Barbara Walters pe postul ABC.

Moderatoarea tocmai îl întrebase ce părere are despre directorii de companii auto care au venit cu avioanele personale la Washington pentru a cere sprijin guvernamental.

Preşedintele ales nu s-a oprit însă aici şi i-a atacat dur pe toţi directorii companiilor americane private care solicită bonusuri de milioane de dolari, cu toate că firmele lor primesc ajutoare de la stat.

 “Aceşti directori nu au nicio perspectivă asupra a ceea ce li s-a întâmplat americanilor de rând”, s-a dezlănţuit preşedintele ales. Obama a comparat şi salariile pe care directorii de la companiile americane auto le iau lunar şi care sunt mult mai mari decât cele ale directorilor de la companiile japoneze profitabile, aşa cum sunt Toyota sau Honda.

Obama le-a transmis boss-ilor de la firmele importante că “au responsabilităţi faţă de angajaţii lor”. “Este un exemplu de asumare a responsabilităţii.

Cred că dacă valorezi deja zeci de milioane de dolari şi trebuie să concediezi angajaţi, poţi măcar să spui «Vreau să fac şi eu un sacrificiu, pentru că recunosc că sunt oameni care o duc mult mai rău, care trec prin vremuri grele»”, a explicat viitorul preşedinte american.

Cei trei directori de companii auto merită sprijin, însă plătitorii de taxe nu se pot aştepta să sprijine în orice condiţii o industrie “care a fost incapabilă să se schimbe”, a declarat Obama în cadrul unei conferinţe de presă separate.

Adio prime de Crăciun!

“Ar trebui ca directorii de bănci, pentru că tot suntem aproape de Crăciun, să renunţe la bonusuri?”, a întrebat Walters. “Cred că ar trebui”, a fost răspunsul aproape instantaneu al preşedintelui ales. Obama a explicat totodată că în timpul mandatului său speră că Statele Unite se vor întoarce la “etica responsabilităţii”.

Barack Obama a vorbit şi despre responsabilităţile pe care el şi le va asuma după ce va ajunge la conducerea Statelor Unite, responsabilitate pe care însă o va împărţi cu membrii Congresului şi cu cei ai administraţiei.

 “Vreau ca toţi să începem să ne gândim mai mult nu doar la ceea ce este bun pentru mine, dar şi la ceea ce este bun pentru copiii noştri şi ce este bun pentru ţara noastră”, a explicat viitorul locatar de la Casa Albă.

Barack Obama se va întâlni pe 2 decembrie cu guvernatorii americani la Philadelphia, pentru a discuta despre criza financiară care afectează nu doar bugetul federal, ci şi bugetele statale. 

Negociază pentru BlackBerry

Preşedintele ales a explicat totodată că negociază cu Secret Service posibilitatea de a-şi păstra dispozitivul BlackBerry, cu toate că iniţial serviciile secrete au anunţat că Obama va trebui să renunţe la el, din motive de securitate.

În timpul campaniei electorale, acesta a fost văzut discutând deseori cu membrii echipei sale prin BlackBerry, considerat ultima fiţă tehnologică. Serviciile secrete se opun folosirii, din motive de securitate, a corespondenţei electronice.

Obama însă se plânge că viaţa de preşedinte îl va arunca într-o izolare informatică şi că va avea acces la informaţii doar prin intermediul persoanelor care îl vor înconjura la Casa Albă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite