Obama, chemat în ajutor în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impulsul nu poate veni decât de la Washington, atâta vreme cât Europa pare paralizată când vine vorba de problema israeliano-palestiniană.

La capătul celor două mandate ale lui George Bush, procesul de pace între israelieni şi palestinieni nu numai că s-a împotmolit, ci a regresat de-a dreptul. În urmă cu opt ani, abia  instalat la Casa Albă, preşedintele american a decis să se distanţeze de un proces de pace israeliano-palestinian, care se gripase cu câteva luni mai devreme, la summitul prost pregătit de la Camp David. Ignorând “parametrii” unei soluţii lăsate moştenire de predecesorul său, Bill Clinton, Bush a renunţat puţin câte puţin la rolul de arbitru imparţial, cerut de către ambele părţi.

Două mandate mai târziu, perspectiva păcii pare tot mai îndepărtată după divizarea mişcării naţionale palestiniene şi accelerarea colonizării Cisiordaniei de către israelieni. Situaţia este într-atât de dramatică, încât unii încep să se îndoiască de viabilitatea soluţiei “cu două state”. Împotmolirea fără speranţă a iniţiativelor diplomatice succesive - “foaia de parcurs” de la  Annapolis promitea o Palestină independentă întâi în 2005, apoi în 2008 nu a făcut decât să întărească tabăra detractorilor.

În ceea ce-i priveşte pe palestinieni, Hamasul - un simptom al acestui eşec - este cel mai avantajat. În Israel, partidul Likud speră să capitalizeze la urne, în februarie 2009, de pe urma dezamăgirii provocate de politica unilaterală promovată de un Ariel Sharon prea rapid sărbătorit pentru o retragere din Gaza rămasă fără vreun rezultat pozitiv.

Neputinţa celor două părţi de a-şi surmonta neîncrederea reciprocă, calculele sterile şi dublul joc cu care s-au obişnuit demonstrează, mai mult ca niciodată, necesitatea unei noi abordări. Iar impulsul nu poate veni decât de la Washington, atâta vreme cât Europa pare paralizată când vine vorba de problema israeliano-palestiniană.

Chiar dacă a manifestat multă prudenţă în timpul campaniei electorale, Barack Obama şi-a afirmat în mai multe rânduri voinţa de a se implica “din primele luni” în conflict, pentru ca “rana” ce iradiază durere în toată regiunea să se cicatrizeze în sfârşit. Tony Blair, care joacă degeaba pe intermediarul în amintita regiune, de mai bine de un an, l-a chemat în ajutor. Să sperăm că promisiunea făcută de Obama va deveni realitate. Prieten incontestabil al Israelului, Barack Obama este poate ultimul locatar al Casei Albe care poate face în aşa fel încât să se nască odată această Palestină, singura care poate asigura  securitatea statului israelian.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite