Obama, avans-record în sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu numai trei săptămâni înaintea alegerilor din SUA, candidatul democrat îl conduce pe republicanul John McCain cu până la 14%. Cota democratului Barack Obama a escaladat în sondaje, înaintea dezbaterii finale de ieri dintre cei doi candidaţi. 

Sondajul realizat pentru CBS/New York Times, înaintea dezbaterii finale de aseară, de la Universitatea Hofra din Hempstead (New York), a celor doi candidaţi arăta că Obama are un procent de 53% din voturile alegătorilor în timp ce McCain numai 39%, la nivel naţional.

Diferenţa a crescut cu 3% în favoarea lui Obama faţă de sondajul realizat pentru aceleaşi surse în 6 octombrie. Potrivit ultimelor cifre publicate de “LA Times”, Obama are 9% avans asupra lui McCain (50 - 41%). Luna trecută, acelaşi institut îi acorda numai 4% avans.

Criza economică îl favorizează pe senatorul de Illinois, dezvăluie acest sondaj, care arată că 56% dintre americani îi acordă încredere senatorului de Illinois pentru a soluţiona criza.

Lui McCain pare a-i dăuna şi strategia de campanie. 21% dintre alegători spun că opinia lor faţă de candidatul republican s-a înrăutăţit, din cauza agresivităţii la adresa lui Obama şi alegerii lui Sarah Palin pentru poziţia de vicepreşedinte. Potrivit sondajului CNN, Obama conduce cu 50 - 42%. Cei doi rivali politici şi-au prezentat propunerile în domeniul economiei.

Obama şi-a detaliat “planul de salvare destinat clasei de mijloc”, care prevede în special reduceri fiscale pentru întreprinderile care creează locuri de muncă şi un moratoriu de 90 de zile la executările silite imobiliare în cazul debitorilor “de bună credinţă”.

Programul lui McCain este bazat pe scutirea de impozit a beneficiarilor de asigurări de şomaj şi pe scăderea impozitelor pentru pensionari şi deţinătorii de conturi de economii.

Pariorii mizează pe democraţi

Site-ul irlandez de pariuri Intrade, a cărui credibilitate este egală sau chiar mai mare decât cea a sondajelor, potrivit analiştilor, indică o victorie decisivă a lui Obama.

Pariorii cred că şansele acestuia sunt de 78% iar ale lui McCain de 22%. În 2004, George W. Bush a câştigat în toate statele unde pariorii de pe site-ul Intrade pronosticaseră. La legislativele din 2006, pariorii au estimat cu succes că republicanii nu vor mai deţine majoritatea în Senat..

Efectul Bradley

Unii analişti atrag atenţia că scorul dintre cei doi candidaţi ar putea fi mult mai strâns dacă se ia în calcul aşa-numitul “effect Bradley”. Fostul primar al Los Angelesului, afro-americanul Tom Bradley, care a candidat la postul de guvernator al Californiei în 1982, avea un mare avans în sondaje înainte de alegeri.

După scrutin însă, s-a dovedit că sondajele se înşelau, Bradley pierzând în favoarea republicanului George Deukmejian. Teoreticienii au spus că sondajele au fost înşelătoare deoarece alegătorii, nedorind să apară intoleranţi  sau rasişti  au spus că vor vota pentru Bradley deşi nu au făcut acest lucru.

Acelaşi fenomen mai este numit şi “efectul Wilder” , după Douglas Wilder, fostul guvernator al Virginiei , care a câştigat cu numai o zecime de procent, deşi avea un avans de peste 10% în sondaje.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite