Obama şi McCain - sprint final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe ultima sută de metri a cursei pentru Casa Albă, candidatul democrat şi rivalul său republican accelerează ritmul campaniei electorale. Democratul Barack Obama şi republicanul John McCain îşi înmulţesc reuniunile în statele-cheie.

 Senatorul de Illinois venit, luni seară, împreună cu fosta sa rivală Hillary Clinton la Orlando, Florida, unul dintre statele-cheie care au votat pentru Bush în 2000 şi 2004. Candidatul democrat a avertizat că vor urma atacuri răutăcioase ale republicanilor în ultimele zile de campanie şi le-a cerut susţinătorilor să fie în continuare mobilizaţi.

Florida beneficiază de multă atenţie din partea senatorului de Illinois. Cu 27 de mari electori, acest stat face parte dintre cele decisive pentru alegerile prezidenţiale din 4 noiembrie.  Deşi sondajele arată că Obama îşi măreşte de la o zi la alta avansul în faţa republicanului John McCain, candidatul democrat se abţine de la o atitudine triumfalistă.

„Distanţa se va reduce, pentru că aşa se întâmplă întotdeauna pe măsură ce se apropie alegerile“, a spus Obama. „În toate statele disputate, cursa va fi foarte strânsă“, a adăugat el. „Unul dintre mesajele pe care le-am transmis echipei mele este să nu îşi reducă eforturile“, a insistat el.

La căpătâiul bunicii

Deşi bătălia finală se apropie, candidatul democrat a decis să-şi întrerupă pentru două zile campania. El se va deplasa în Hawaii unde trăieşte bunica sa, în vârstă de 85 de ani, care se află într-o stare gravă. ‘’Madelyn Dunham, bunica senatorului Obama, a fost întotdeauna una dintre persoanele cele mai importante din viaţa sa’’, a afirmat Robert Gibbs, unul dintre principalii consilieri ai senatorului de Illinois. Barack Obama îşi va anula două deplasări în Iowa şi Wisconsin pentru a se duce azi în Hawaii, statul său natal.

Cu ochii pe fief-urile republicanilor

La finalul cursei, Obama îşi concentrează eforturile în statele care au votat candidatul republican la ultimele alegeri.  El urmează să meargă în Virginia, Ohio, Colorado, New Mexico şi, în cele din urmă, în Nevada şi Indiana. Toate aceste state au, în total, 97 de mari electori. Obama şi-a făcut campanie la sfârşitul săptămânii trecute în Missouri, care a votat pentru republicani în 2000 şi 2004 şi care numără 11 mari electori, şi în Carolina de Nord, stat care nu a mai ales un democrat la Casa Albă din 1976 şi care are 15 mari electori. În schimb, republicanul John McCain a ales să îşi concentreze eforturile pe statele câştigate de Bush în 2004. În weekend, el a făcut campanie în Virginia şi Ohio şi luni a ajuns în Missouri.
 
Ultimele speranţe

Cu două săptămâni înainte de alegeri, democratul Barack Obama este creditat cu 50% din intenţiile de vot, în timp ce rivalul său republican are 42%.

Cu toate acestea, experţii spun că lupta pentru Casa Albă nu s-a încheiat. O revenire a republicanului John McCain este posibilă, chiar dacă, lucru remarcat de Peter Browne, responsabil al institutului de sondaje al Universităţii Quinnipiac, “şansele sunt foarte slabe”. Dacă McCain ar câştiga, ar fi la limită, a spus Brown.

Potrivit mai multor sondaje, circa un alegător din cinci se declară indecis sau capabil să se răzgândească. Aceşti alegători sunt speranţa taberei republicane.

Mulţi experţi citează cazul Ronald Reagan, pe locul secund în sondaje după preşedintele democrat în exerciţiu Jimmy Carter în octombrie 1980, dar care a câştigat alegerile în noiembrie. Totuşi acum, situaţia este diferită. În 1980, Reagan a avut ocazia de a se diferenţia de rivalul său în cursul unei dezbateri televizate difuzate cu doar o săptămână înainte de ziua alegerilor. Potrivit experţilor, ar fi necesar un eveniment extraordinar, ca o criză internaţională majoră sau un atentat, pentru bulversarea acestei tendinţe.

Previziunile lui Biden

La final de campanie, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, Joseph Biden, face declaraţii controversate. El a avertizat, în faţa unui grup restrâns de susţinători, că, în cazul în care va fi ales preşedinte, Barack Obama se va confrunta cu o criză internaţională, pornită de la Moscova sau din Orientul Mijlociu.

 „După numai şase luni, Obama va fi pus la încercare, aşa cum a fost John Kennedy“, a afirmat Biden. Candidatul democrat la vicepreşedinţie i-a asigurat, însă, pe susţinători că senatorul de Illinois va „trece cu bine peste aceste teste, pentru că are o voinţă de fier“. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite