Oamenii preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foşti membri ai administraţiei Clinton, dar şi republicani „cu greutate“ ar urma să vină la Casa Albă alături de Barack Obama. La numai două zile după ce a obţinut victoria, senatorul de Illinois a început să schiţeze componenţa echipei cu care va conduce SUA în următorii patru ani.

Noul preşedinte, Barack Obama, care va fi învestit oficial la 20 ianuarie, s-a oprit deocamdată asupra unui singur nume: Rahm Emanuel, pentru postul de secretar general al Casei Albe.

Surse din Partidul Democrat, citate de Reuters, au spus că Emanuel a primit propunerea miercuri, la câteva ore după ce Barack Obama a câştigat scrutinul prezidenţial.

Reales marţi reprezentant al statului Illinois în Congres, Rahm Emanuel a ocupat funcţia de consilier politic al fostului preşedinte Bill Clinton şi a fost unul dintre oamenii de bază în echipa de campanie a democratului Obama.

Alegerea lui Rahm a provocat bucurie în Israel, unde presa l-a prezentat pe Binyamin Emanuel, tatăl lui Rahm Emanuel, care are cetăţenie israeliană şi a făcut parte din „Etzel“, un grup clandestin ultranaţionalist evreu ce a dus o luptă de gherilă împotriva trupelor britanice înainte de crearea statului Israel, în 1948. În 1997, Rahm Emanuel a efectuat o scurtă perioadă serviciul militar în Israel, precizează cotidianul israelian „Haaretz“.

De menţionat că postul de secretar general al Casei Albe este unul dintre cele mai importante din administraţia americană. Secretarul general este persoana care conduce echipa prezidenţială şi are rol de înalt consilier pe lângă preşedinte. Presa de peste Ocean susţine că Obama ar dori să-i aducă, de asemenea, la Casa Albă pe oamenii cu care a lucrat în campania electorală.

Cu două luni şi jumătate înainte de a se instala în Biroul Oval, Barack Obama îşi reface forţele alături de familie în Chicago, urmând ca, la sfârşitul săptămânii, să ajungă în Hawaii, la înmormântarea bunicii sale, Madelyn Dulham, care a murit de cancer chiar în ziua alegerilor.

Echipa de tranziţie, în acţiune

Noul preşedinte se pregăteşte deja pentru preluarea mandatului, participând la primul briefing cu serviciile de informaţii americane.

Următoarele săptămâni se anunţă deosebit de dificile pentru viitorul locatar de la Casa Albă, care va superviza desemnarea sutelor de persoane ce-l vor însoţi la Casa Albă şi, în acelaşi timp, se va ocupa de formarea viitorului guvern.

Până atunci, o parte din îndatoriri vor reveni echipei însărcinate cu pregătirea tranziţiei între administraţia Bush şi cea a noului preşedinte.

Coprezidată de trei personalităţi, între care John Podesta, secretar general al Casei Albe în timpul mandatului lui Bill Clinton, iar în prezent preşedinte al unui think tank de stânga, Center for American Progress, echipa va lucra în următoarea perioadă la Washington.

Ceilalţi doi copreşedinţi sunt Valerie Jarrett, consiliera lui Obama, şi Pete Rouse, care este şeful de cabinet al senatorului de Illinois. Aceste trei persoane vor fi asistate de 12 consilieri, printre care se numără guvernatoarea de Arizona, Janet Napolitano, fostul secretar al comerţului din timpul lui Clinton, William Daley, fostul secretar al transporturilor şi energiei, şi consiliera lui Obama pe probleme de politică externă, de asemenea fostă membră a administraţiei Clinton, Susan Rice.

În aşteptarea mandatului

Între timp, întreaga presă internaţională stă cu ochii pe posibilul guvern al viitoarei administraţii Obama. În plină criză financiară, cel mai aşteptat nume este acela al secretarului Trezoreriei, pentru care sunt vehiculate numele foştilor apropiaţi ai lui Clinton, Robert Rubin şi Lawrence Summers.

Tot pentru acest post sunt vizaţi Tim Geither, preşedintele Rezervei Federale din New York, precum şi Paul Volcker, fostul preşedinte al Rezervei Federale americane.  Pentru postul de secretar de stat „candidează“ fostul candidat la Casa Albă John Kerry, dar şi Richar Hoolbroke, fostul negociator al acordurilor de la Dayton, precum şi senatorul republican Richard Lugar. Fostul secretar de stat al administraţiei Bush, Colin Powell, ar putea primi conducerea Pentagonului sau portofoliul Educaţiei. 

Cine l-a făcut milionar pe Obama

Avocatul Robin Barnett, cel care a intermediat contracte editoriale în valoare de milioane de dolari şi care a consiliat din umbră numeroase personalităţi de la Washington, l-a iniţiat şi pe Barack Obama în acest domeniu, fiind un geniu care cunoaşte toate secretele puterii, scrie “Financial Times”.

Dintre “negocierile” sale de succes face parte şi cea a contractului de consultanţă al lui Tony Blair cu Morgan Stanley (de două milioane de lire pe an). În 2004, când Obama a ajuns senator de Illinois, principalul său venit era salariul de 169.300 de dolari pe an. În acelaşi an, însă, el a semnat un contract avantajos cu Editura “Crown Books”, de 1,9 milioane de dolari, avându-l ca agent pe Robin Barnett.

Ulterior, cartea “Îndrăzneala de a spera” a urcat în topul bestsellerurilor, iar “Visuri de la tatăl meu” a fost reeditată. Câştigurile obţinute pe aceste două volume i-au permis, în 2005, să cumpere reşedinţa din cartierul Hyde Park din Chicago, unde (încă) locuieşte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite