Oamenii din Glod vor să-şi redenumească satul Borat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vor câştiga procesul intentat comicului britanic Sacha Baron Cohen, localnicii sunt hotărâţi să schimbe numele localităţii şi să investească banii în modernizarea ei Satul

Dacă vor câştiga procesul intentat comicului britanic Sacha Baron Cohen, localnicii sunt hotărâţi să schimbe numele localităţii şi să investească banii în modernizarea ei

Satul Borat - astfel s-ar putea numi actuala localitate dâmboviţeană Glod. Despre alte planuri pe care localnicii din Glod le au cu cele 30 de milioane de dolari, cerute drept despăgubiri, dacă vor câştiga procesul de la Londra, am aflat chiar de la ei.

Am vizitat Glodul în prima zi de Paşte, când oamenii erau adunaţi, cu mic, cu mare, în faţa caselor, la o bere şi un grătar.

"Dă şi tu o sută de mii şi-ţi zic tot!"

Încă de la intrarea în sat ne-a întâmpinat zarvă mare. Maşinile, de la Dacii la automobile de lux, au fost scoase în faţa caselor şi duduiau de muzică. Toată lumea a ieşit în stradă. Unii îşi aşezaseră masa cu bucate în faţa băncii şi se bucurau de căldura soarelui, alţii erau la cârciumă. Ne-am oprit în dreptul unor femei, aşezate pe o pătură, pe iarba din faţa casei. Le spunem "Hristos a înviat!" şi încercăm să intrăm în vorbă cu ele, să aflăm mai multe despre obiceiurile lor de Paşte, dar şi despre faimosul proces cu Borat... Nimeni nu vrea însă să scoată o vorbuliţă fără bani. "Dă şi tu o sută de mii şi-ţi zic tot! Ce, vrei aşa, de pomană?", îmi strigă o balaoacheşă. Lumea se adună în jurul ei şi-i dă dreptate: informaţia înseamnă bani, iar ei, după păcăleala cu Borat, nu mai vor să scoată un cuvânt.

"Procesul a decurs foarte bine"

Pe Ion Ciorobea, unul dintre cei trei localnici care au intentat proces lui Borat, l-am găsit în faţa propriului restaurant. Necăjit după cele întâmplate, Ciorobea a acceptat cu greu să stea de vorbă cu noi. "Eu am intentat procesul cu Borat, pentru că şi-au bătut joc de tatăl meu. Când au filmat, ne-au spus că este vorba de un documentar, iar când a apărut, l-am văzut pe tatăl meu în rol de provocator de avorturi. Chiar aşa a ajuns tatăl meu, la 69 de ani cât are? Dacă mă întâlneam cu Borat, când am fost la Londra, l-aş fi schingiuit cu mâna mea!", spune omul, vizibil afectat. Ion Ciorobea ne povesteşte şi despre stadiul în care se află procesul. "În decembrie, a fost primul termen. S-au prezentat avocaţii. Noi nu am reuşit să obţinem viză, aşteptăm şi până acum să se rezolve situaţia. Al doilea termen a fost pe 13 martie. Ne-au sunat avocaţii şi ne-au spus că procesul a decurs foarte bine. Acum aşteptăm să ne întâlnim cu avocaţii, să vedem ce mai este de făcut, când este următorul termen", spune acesta.

"Vrem să introducem apă şi gaze pentru toate casele"

Bărbatul este încrezător că va câştiga procesul şi ne spune că va pleda pentru ca Glodul să se numească, de acum înainte, Satul Borat. "Dacă vom avea câştig de cauză, vom face diligenţe ca acest sat să se numească Borat. Toţi banii câştigaţi îi vom investi în sat. Vrem să terminăm construirea bisericii, să îngrădim cimitirul, că intră vitele în el şi distrug mormintele, să introducem gaze şi apă pentru toate casele. Avem o şcoală de modernizat, de dotat cu calculatoare, avem nevoie de un punct sanitar, căci trebuie să mergem trei kilometri pe jos până în Moroieni, dacă avem nevoie", îşi face planuri Ion Spiridon, care a şi deschis o asociaţie - Pro Europa Partida Rromilor - în care vor intra banii, în cazul câştigării procesului.

Istoria unei peripeţii

Pelicula "Borat! - Învăţături din America pentru ca toată naţia Kazahstanului să profite", pentru care sătenii din Glod au intentat proces la Londra, începe cu scene filmate în satul acestora. În film se spune însă că scenele sunt turnate în Kazahstan. În noiembrie 2006, doi săteni din Glod, Nicolae Todorache şi Spiridon Ciorobea, dau în judecată, la New York, producătorii filmului "Borat", cerând despăgubiri de 30 milioane de dolari. În film, cei doi "au jucat" rolul unor localnici ai Kazahstanului puşi în situaţii umilitoare, cu conotaţii sexuale sau rasiste. Cei doi spun însă că au fost induşi în eroare de către producătorii filmului, care le-ar fi spus că fac un documentar despre greutăţile cu care ei se confruntă în viaţa de zi cu zi. De la data lansării, comedia a avut parte de mai multe plângeri şi procese intentate în America de persoanele implicate în producţie, dar şi de un enorm succes de box-office.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite