Oameni care îşi ajută semenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunica Elena din Vultureni e bucuroasă că are un sprijin la bătrâneţe
Bunica Elena din Vultureni e bucuroasă că are un sprijin la bătrâneţe

Elena Frunză, 78 de ani, din Vultureni, Bacău, e bucuroasă că nu mai e singură pe lume. Bătrâna a fost „adoptată“ de o fundaţie. Gala Societăţii Civile care a avut loc joi seară  la Bucureşti a premiat cele mai bune iniţiative sociale materializate în proiect de succes,anul în 2010.

Tanti Elena stă pe prispă aşezată pe o laviţă. Lângă ea, o femeie tânără cu o mătură şi un făraş trebăluieşte de zor. „Pentru mine, duminica e sărbătoare, dar şi ziua în care uite, vine fata asta, îmi aduce de mâncare şi îmi face curat", începe povestea bătrâna.

Rămasă singură pe un deal unde se avântă mai degrabă vulturii, Elena Frunză,78 de ani, spune că Dumnezeu a fost bun cu ea pentru că i-a scos în cale oameni miloşi, cărora le pasă de bătrânii singuri şi care au făcut din această îndeletnicire o poveste de succes. Povestea arată cam aşa: de 13 ani, oameni de la Fundaţia pentru Sprijin Comunitar bat satele izolate şi foarte sărace din judeţul Bacău pentru a ajunge la cele 1.250 de persoane cărora le acordă asistenţă.

Vezi aici lista câştigătorilor Galei Societăţii Civile 2011

Străduinţa şi grija pentru semenii lor a fost răsplătită cu Premiul pentru impact în cadrul celei de-a noua ediţii a Galei Societăţii Civile care s-a desfăşurat joi seară la Bucureşti.

Marele premiu, pentru „Salvează Vieţi"

Asociaţia „Salvează Vieţi" s-a numărat şi ea printre premianţi. „Totul a pornit de la un email prin care ni se cerea ajutorul pentru un băiat de 18 ani. Dragoş Croitoru îl chema şi avea leucemie. Nu-l cunoşteam, dar situaţia lui  ne-a impresionat, ne-a adus faţă în faţă cu sistemul medical românesc şi cu autorităţile statului", îşi aminteşte Oana Gheorghiu, una dintre cei şapte membri fondatori ai asociaţiei. Pe Dragoş nu l-au mai putut salva, dar pentru alţi copii ajutorul a fost imens.

Asociaţia a convins anul trecut mai multe firme să redirecţioneze  20% din impozitul pe profit şi aşa a strâns 400.000 de euro. Apoi, a lansat proiectul „Nu mă ignora!" prin care a mai strâns un milion de euro. Cu aceşti bani se construieşte acum Centrul de Excelenţă pentru Tratarea Cancerului la Spitalul de Oncopediatrie din Timişoara. Pentru acest proiect, Asociaţia a primit Marele Premiu şi Premiul I la secţiunea Sănătate.

În cadrul aceleiaşi gale, Adevărul Holding, ca partener media al evenimentului, a înmânat prin Simona David, director corporate affairs, Premiul pentru Proiecte şi Campanii de CSR Asociaţiei Telefonul Copilului.. Numai în 2009, peste 6.000 de copii au apelat Telefonul Copilului, iar în 2010 numărul acestora a sărit de 14.000. Principalele problemele ale micuţilor care pun mâna pe telefon sunt consilierea psihologică, abuzul sau problemele educaţionale.

Alexia, printre primii copii bolnavi de cancer salvaţi



Alexia Toma (foto), 6 ani, a fost diagnosticată în urmă cu doi ani cu o tumoră cerebrală malignă. Fetiţa a stat o vreme prin spitalele din România. În iulie 2009, medicii români s-au declarat neputincioşi. Părinţii fetei au apelat la Asociaţia „Salvează Vieţi" care a plătit tratamentul în Franţa, la Clinica Necker. După un an de tratament, Alexia s-a însănătoşit. Ea se numără printre primii copii salvaţi de asociaţie.

Alexia, printre primii copii bolnavi de cancer salvaţi
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite