VIDEO Erupţie solară puternică. Activitatea sateliţilor şi reţelele de comunicaţii ar putea fi afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O explozie solară puternică a avut loc marţi
O explozie solară puternică a avut loc marţi

O erupţie solară neobişnuit de puternică, reperată de un observator spaţial al NASA, ar putea perturba activitatea sateliţilor, comunicaţiilor şi reţelelor electrice terestre, în cursul zilei de miercuri.

Suflul puternic al exploziei a provocat o furtună de radiaţii la un nivel ce nu a mai fost întâlnit din 2006 şi va duce, probabil, la furtuni geomagnetice moderate miercuri, începând cu ora 18.00 GMT (21.00, ora României), potrivit serviciului naţional de meteorologie american, citat de AFP.

"Erupţia solară a fost destul de dramatică", a declarat Bill Murtagh, coordonator de programe la serviciul naţional de meteorologie american, NWS. "La 7 iunie a avut loc o erupţie solară de forţă medie, cu o ejecţie coronală de masă spectaculoasă la nivel vizual. Norul de particule s-a ridicat rapid, apoi a revenit la suprafaţă, părând să acopere o zonă care reprezintă aproape jumătate din suprafaţa solară", a mai spus el.

Întrucât erupţia nu a fost îndreptată direct către Pământ, efectele acesteia ar trebui să rămână "relativ slabe", conform NASA.

Murtagh a declarat că analiştii centrului de prognoză spaţială monitorizează consecinţele exploziei solare, pentru a vedea dacă ar putea cauza o eventuală coliziune de câmpuri magnetice între Soare şi Pământ."O parte din datoria noastră este de a monitoriza şi a determina dacă este explozia are impact asupra Pământului deoarece o parte din materialul ejectat în timpul exploziei se îndreaptă către Pământ, la o viteză de circa 5 milioane de km pe oră. Datorită unghiului său, însă, efectele asupra Pământului vor fi destul de mici", a declarat el pentru AFP.

Această furtună "conţine o cantitate importantă de protoni cu înaltă energie (peste 100 MeV), ceea ce nu s-a mai produs din decembrie 2006", subliniază comunicatul.

Furtuna geomagnetică ar putea provoca perturbări în reţelele electrice şi sateliţii GPS în special şi să oblige avioanele de linie să-şi modifice itinerarul deasupra regiunilor polare, potrivit unui purtător de cuvânt.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite