O fetiţă a murit de dorul mamei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţa Monica Cismaş, cu puţin timp înainte de a se stinge în spital (stânga) şi Cristina Negrea, mama fetiţei (dreapta)
Micuţa Monica Cismaş, cu puţin timp înainte de a se stinge în spital (stânga) şi Cristina Negrea, mama fetiţei (dreapta)

Monica Cismaş, în vârstă de 10 ani, s-a sfârşit ieri, după ce a refuzat să mănânce pentru că fusese părăsită de mama ei, plecată la lucru în Italia. Fetiţa ajunsese numai piele şi os. Rudele fetiţei care a murit fiindcă nu s-a hrănit sunt atât de sărace încât nu au bani să o îngroape. Instituţiile responsabile de viaţa copilului se disculpă.

O fetiţă din Timiş a murit ieri într-un spital din Arad, după ce, o perioadă îndelungată, a refuzat să mănânce, în semn de protest faţă de faptul că mama ei, Cristina Negrea, o lăsase în grija bunicii. La scurt timp după ce femeia care i-a dat viaţă a plecat la muncă în Italia, Monica, pe atunci un copil sănătos, a început să nu mai mănânce. Bunica ei, Rozalia Cismaş, a încercat să o crească într-un mediu sărac, dar spune că până la urmă a fost nevoită să o interneze la Spitalul „Louis Ţurcanu", din Timişoara, unde a şi rămas până la începutul acestui an. După ce a fost transferată la Spitalul Judeţean din Arad, pe 16 februarie 2011, starea micuţei a început să se agraveze.

Nu a mâncat de tristeţe

Conform spuselor asistentelor, copilul n-a mai vrut să se hrănească deloc de la sfârşitul lunii martie. Medicii au diagnosticat-o doar cu anorexie. „Era anorexică, practic, refuzul fetiţei de a se hrăni reprezintă o formă de protest vizavi de atitudinea mamei de a o părăsi. A ajuns într-o stare atât de gravă încât organele vitale nu au putut să mai funcţioneze, în ciuda eforturilor noastre. Noi am hrănit‑o artificial şi prin perfuzii", a declarat Teodora Olariu, director medical al Spitalului Judeţean Arad şi medicul care a tratat-o pe micuţă.

„N-a murit de dorul meu, avea lipsă de calciu"

Deşi ultima dată şi-a vizitat fiica în spital în urmă cu peste trei luni, Cristina Negrea a declarat ieri că nu ea este de vină pentru ceea ce s-a întâmplat. „Nu de dorul meu a murit Monica. Totul a pornit de la o simplă lipsă de calciu. Am lăsat-o în grija mamei mele. Nu am venit să o văd, pentru că am stat să fac bani. Cum m-au sunat de la spital, m-am urcat în autocar şi am venit!", a declarat Cristina Negrea.

Ministerul Sănătăţii nu va întreprinde nicio anchetă în cazul fetiţei care a murit prin înfometare. „Direcţia de Protecţie a Copilului trebuia să îi asigure un psiholog, dacă era nevoie de el, aceasta nu este treaba instituţiilor sanitare", a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, instituţia statului a făcut tot ce putea. „Fetiţa era încadrată cu grad de handicap.

Mama a vizitat-o o singură dată în spital în Arad. Nu este atât de simplu, colegii mei au făcut tot ce se putea face pentru acest copil, au căutat-o pe mamă. Nu se va face nicio anchetă mai departe. Noi am trimis psiholog, dar nu se mai putea face nimic. Fata refuza sub orice formă să comunice", a declarat Angelica Stana, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad.

„Când îi puneam perfuzia, se încrunta"

„De când a fost adusă aici m‑am ocupat de ea. Mai înghiţea puţin când era mama ei aici. După ce a plecat mama la sfârşitul lunii mai, a refuzat total orice modalitate de a o hrăni. Şi când îi puneam perfuzia, se încrunta şi se citea pe faţa ei refuzul. Vă spun sincer, mama o ameninţa tot mereu că o lasă aici şi că pleacă. Cu toate acestea, fetiţa, când ieşea mama puţin din salon, imediat făcea semne disperate cu ochii, ca să se întoarcă. Eu personal cred că prin atitudinea ei încerca să o forţeze pe mamă să stea lângă ea", a declarat Gavril Aurora, asistent pediatru, femeia care a stat lângă fetiţă de când aceasta a fost adusă în Spitalul Clinic Judeţean Arad.

Şi sora ei a fost abandonată

Asistentele îşi amintesc că, uneori, foarte rar, fata era vizitată de mamă, momente în care începea să îşi revină, ba chiar şi mânca. Rozalia Cismaş, bunica, spune că nu au bani nici măcar de înmormântare şi că trebuie să se împrumute. Tot bunica a declarat că fiica ei a mai avut o fetiţă, Alexandra, care a fost abandonată în spital în urmă cu 12 ani şi care între timp a fost adoptată de o familie de medici din Germania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite