O braşoveancă a câştigat pentru români „dreptul la viaţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen Anca Voiculescu, de 42 ani, din Braşov, a luptat timp de şase ani pentru a i se face dreptate. Observând că nu rezolvă nimic cu ajutorul justiţiei din România, femeia a apelat la CEDO.

Viaţa Ancăi Voiculescu s-a schimbat în 1998, când mama ei, în vârstă de 62 de ani a fost victima unui tragic accident de circulaţie. Practic, femeia ei a fost lovită mortal de un camion militar, în timp ce traversa o intersecţie, în mod regulamentar pe culoarea verde a semaforului.

Nemulţumită că, timp de aproape cinci ani, în România nu a existat un proces efectiv cu privire la circumstanţele morţii mamei sale şi că sesiza intenţii clare de muşamalizare a accidentului, femeia a decis să apeleze la serviciile Curţii Constituţionale a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
„În ţară s-a dorit împiedicarea mea spunându-mi-se că nu am probe suficiente. Totuşi, eu am luptat, iar în urma deciziei venite de la CEDO s-a făcut, în sfârşit, dreptate. Nimic nu trebuie să te dea înapoi, mai ales când e vorba despre mama ta“, mărturiseşte femeia.

A luptat pentru odihna mamei sale

În ianuarie 2003, braşoveanca a înaintat la CEDO o plângere împotriva statului, prin care susţinea că ancheta cu privire la circumstanţele decesului mamei sale, lovită de un camion militar prost întreţinut, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni, nu s-a a existat, efectiv. Braşoveanca reclama, de fapt, că nu a existat un proces înaintat instanţelor cu privire la anchetarea morţii mamei sale.

Pe parcursul procesului de la Strasbourg s-a constatat că utilajul, care se afla în proprietatea statului, trebuia să fie scos din uz, pentru că nu-i funcţionau frânele şi astfel s-a încălcat dreptul mamei sale la viaţă.

Pa parcursul celor şase ani de proces, femeia a adunat teancuri de dosare, pe care le păstrează şi astăzi. „Am demarat tot procesul la CEDO singură şi m-am documentat mereu, astfel âncât totul să fie bine. Mi-au fost cerute foarte multe documente, am urmat toate procedurile şi am sperat că va ieşi adevărul la iveală. Probabil că am avut mult curaj, forţă psihică şi financiară. Am avut susţinere din partea soţului, care m-a ajutat şi sprijinit tot timpul“, a declarat cea care a câştigat lupta împotriva statului.

Despăgubiri de 15.500 euro, primite de la stat

Procesul de la CEDO s-a finalizat în luna mai 2009. Sentinţa finală arăta că braşoveanca are câştig de cauză şi că, în termen de trei luni, statul trebuie să-i restituie daune morale în valoare de 15.000 de euro şi 500 de euro însemnând cheltuieli de judecată.
„În ziua aceea mi s-a făcut dreptate. Chiar dacă suntem un fulg de nea în faţa furtunii am simţit că se aplică legea şi pentru noi. Oricum, pe mama nu o mai poate aduce nimeni înapoi...“, a adaugat, cu tristeţe, Anca Voiculescu.

În luna iunie 2009, femeia a primit suma stabilită de CEDO din partea statului, iar astăzi, bucuroasă că i s-a făcut dreptate, duce o viaţă liniştită. „Statul nu mi-a dat dreptul la un proces penal corect, astfel încât a fost penalizat, până la urmă. Practic, asta este cea mai mare realizare din viaţa mea. Acum sunt mult mai liniştită şi îmi urmez cursul vieţii normal“, a mai spus Anca Voiculescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite