O aberaţie: noua lege a revoluţionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Mărieş, liderul Asociaţiei „21 Decembrie“ (centru), Mircea Toader (stânga) şi Daniel Buda
Doru Mărieş, liderul Asociaţiei „21 Decembrie“ (centru), Mircea Toader (stânga) şi Daniel Buda

Puterea este presată de posesorii de certificate să anuleze suspendarea indemnizaţiilor pe parcursul lui 2012 şi să aprobe o nouă lege, care le-ar aduce avantaje în plus.

Revoluţionarii cu titlul de „luptător remarcat" ar putea să-şi recapete indemnizaţiile lunare pe care Guvernul Boc le-a suspendat pentru anul 2012 şi să primească privilegii sporite pe baza unei noi legi care se află la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, iar marţi ar putea intra în plen pentru votul final.

După ce s-au văzut cu drepturile tăiate, revoluţionarii au recurs încă o dată la arsenalul de presiuni pe care l-au folosit cu succes în ultimii 22 de ani (Doru Mărieş, liderul Asociaţiei „21 Decembrie", se află de peste 90 de zile în greva foamei), iar Puterea pare dispusă să cedeze şi să-i blagoslovească pe revoluţionari cu noi şi noi avantaje.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a discutat luni şi marţi o nouă lege a revoluţionarilor şi modificarea unei ordonanţe de urgenţă la care parlamentarul Nicolae Mircovici (deputat din partea minorităţii bulgare) propune un amendament prin care „luptătorii remarcaţi" să-şi recapete indemnizaţiile. Comisia ar urma să-şi dea luni avizul, iar marţi cele două proiecte ar trebui să fie votate.

Pe lângă reacordarea indemnizaţiilor pentru „luptători", demers scandalos într-un an de criză în care veniturile altor bugetari au fost tăiate la sânge, noua lege a revoluţionarilor este plină de amendamente strigătoare la cer, propuse de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) şi de Asociaţia „21 Decembrie".

Indemnizaţii şi pentru revoluţionarii bogaţi

Dacă noua lege va trece de comisie şi de Parlament în formula actuală, ar urma ca toţi revoluţionarii cu titlul de „luptător remarcat" să primească pe viitor indemnizaţii, în timp ce legea aflată în vigoare prevede ca numai revoluţionarii cu venituri sub salariul mediu brut să primească aceste drepturi. S-ar ajunge în acest fel la situaţia în care am plăti de la bugetul de stat indemnizaţii de peste 2.000 de lei pe lună unor parlamentari sau mari oameni de afaceri care posedă certificat de revoluţionar.

Un alt amendament delicat din noua lege este acela de a acorda indemnizaţii lunare fiecăruia dintre copiii unui erou decedat în Revoluţie indiferent de vârstă, în timp ce Legea 341 prevede ca aceste drepturi să fie primite doar până la 18 ani sau până la terminarea studiilor, fără a depăşi vârsta de 26 de ani. Astfel, la 22 de ani de la Revoluţie, când povara pusă pe umerii contribuabililor ar trebui să se micşoreze întrucât copiii de eroi martiri au depăşit vârsta majoratului, se acordă noi avantaje şi se încurajează, practic, statul degeaba.

Ziarul „Adevărul" a prezentat, anul trecut, cazul celor cinci fraţi Ciulin, din Buzău, care şi-au pierdut tatăl în 1989 şi cer să primească bani toată viaţa, adoptând o filosofie pragmatică: „De ce să muncesc pe 7 milioane, când pot să stau acasă pe 20?".

Deşi la şedinţele de luni şi marţi nu a exclus aceste amendamente din lege, ci doar a precizat că se va mai discuta asupra lor, deputatul PDL Daniel Buda, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, susţine că niciun amendament care poate împovăra bugetul nu va intra în forma finală a legii şi că nu se pune problema ca Ordonanţa 53 să susţină reacordarea indemnizaţiilor suspendate de Guvernul Boc.

„În ordonanţa de urgenţă nu apare aşa ceva, este vorba doar despre eşalonarea plăţilor pentru revoluţionarii care au de primit bani retroactiv. De asemenea, în noua lege va rămâne condiţionarea de venit pentru acordarea indemnizaţiilor, nu vom accepta niciun amendament care presupune o încărcătură financiară suplimentară pentru bugetul de stat. Scopul principal al acestei legi este de a crea pârghii pentru eliminarea impostorilor", ne-a declarat Daniel Buda.

Şedinţele de luni şi de marţi ale Comisiei juridice s-au desfăşurat sub presiunea permanentă a unor grupuri de revoluţionari, care au strigat să li se dea banii, pentru că au rate la bănci şi i-au ameninţat pe deputaţi că-l vor avea pe conştiinţă pe Doru Mărieş, care se află în greva foamei de peste 90 de zile.

Balcan vrea să retragă proiectul de lege

Senatorul PNL Raymond Luca, preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor, se opune noului proiect de lege: „Este un mod de şantaj, de presiune pe care unii revoluţionari o pun asupra Parlamentului. În mod deghizat, şantajul este făcut de revoluţionarii susţinători ai PDL asupra propriilor deputaţi ca să le treacă un număr de amendamente care vor face un talmeş-balmeş din această lege. Ei folosesc iniţiativa lui Viorel Balcan, care a fost respinsă de Senat cu zero voturi. Au altoit acolo nişte amendamente care schimbă profund proiectul de lege iniţial".

Viorel Balcan, deputat PDL şi iniţiatorul proiectului de lege care ar trebui să modifice vechea lege a revoluţionarilor, recunoaşte că forma la care a ajuns legea în acest moment nu prea mai seamănă cu proiectul său iniţial.  „Eu am făcut acest proiect cu intenţia de a crea o comisie care să verifice dosarele revoluţionarilor şi să elimine impostorii.

Au apărut însă cei de la SSPR şi cei de la Asociaţia «21 Decembrie» care au făcut o serie de amendamente. Cu unele dintre ele nu pot fi de acord şi mă gândesc foarte serios să-mi retrag proiectul de lege pentru că nu e normal ca în aceste vremuri de criză să se sporească numărul «luptătorilor remarcaţi» care primesc indemnizaţie. Nu vreau să intru în aceste jocuri mizerabile", ne-a declarat Balcan. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite