ONU recomandă guvernului să ancheteze unele acuzaţii aduse lui Cozma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de libertate sindicală al ONU cere Guvernului României să deschidă o anchetă privind modul în care au fost cercetaţi şi condamnaţi, în "dosarele mineriadelor", liderii sindicali

Comitetul de libertate sindicală al ONU cere Guvernului României să deschidă o anchetă privind modul în care au fost cercetaţi şi condamnaţi, în "dosarele mineriadelor", liderii sindicali ai ortacilor din Valea Jiului. Rezultatele acestei anchete sunt necesare într-un dosar aflat pe rolul Comitetului. Dosarul a fost constituit în urma unei plângeri făcute de Confederaţia Sindicală "Meridian" împotriva Guvernului României. "Meridian" s-a plâns la ONU că arestarea, judecarea şi condamnarea sindicaliştilor minerilor, între anii 1990-2005, a fost abuzivă şi s-au încălcat acestora mai multe drepturi esenţiale prevăzute în Convenţia nr. 87 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Potrivit plângerii, "minerii au fost în exerciţiul funcţiunii pe durata evenimentelor, reprezentând Liga Sindicală a Minerilor din Valea Jiului". Una din cererile Comitetului, denumite "recomandări", se referă la deschiderea de către guvern a unei anchete "privind veridicitatea acuzaţiei de complot de asasinat contra lui Miron Cozma". Consiliul Superior al Magistraturii, solicitat să-şi dea avizul, susţine că în acest caz competenţa ar reveni Parchetului, care poate fi sesizat direct de guvern.

CSM aşteaptă decizia Executivului

O altă cerere se referă la efectuarea de către guvern "a unei anchete independente care să stabilească dacă procesele inculpaţilor au respectat garanţiile unui proces echitabil, în special să se stabilească dacă au fost motive de discriminare sindicală". CSM arată că magistraţii nu pot fi verificaţi decât de Inspecţia Judiciară din subordinea sa.

"Totuşi, apreciem că aceste verificări vor putea fi efectuate numai la solicitarea expresă a Guvernului României, cu indicarea precisă a obiectului verificărilor", se arată în răspunsul oficial al CSM. Consiliul a pus aceeaşi concluzie pe "recomandarea" privind verificarea de către Guvernul României a unor acuzaţii aduse procurorului Viorel Săsărman, cel care l-a anchetat pe Ionel Ciontu. Fost "locotenent" al lui Miron Cozma, Ciontu a deţinut funcţia de preşedinte la Sindicatul Exploatării Miniere Livezeni din Petroşani şi a fost condamnat pentru mineriada din 1999 la cinci ani de închisoare. În ceea ce priveşte "stabilirea cauzei morţii lui Ionel Ciontu", CSM a pasat problema deoarece "acest lucru nu intră în competenţa sa".

Consiliul a fost de acord cu o altă "recomandare", care privea eliberarea de copii ale tuturor hotărârilor judecătoreşti care-l privesc pe Constantin Creţan, un alt locotenent al lui Cozma. Creţan a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru mineriada din 1999 şi a fost eliberat după ce medicii legişti au descoperit că suferă de şase boli, întreruperea executării pedepsei fiind cerută chiar de procuror.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite