ONU se pleacă în faţa ambiţiilor nucleare ale Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ca o etapă premergătoare creării unor arme nucleare.Dornice de a evita repetarea precedentului irakian, Rusia şi China s-au împotrivit cu înverşunare folosirii unui limbaj care să poată fi

ca o etapă premergătoare creării unor arme nucleare.
Dornice de a evita repetarea precedentului irakian, Rusia şi China s-au împotrivit cu înverşunare folosirii unui limbaj care să poată fi interpretat ca un mandat din partea Naţiunilor Unite pentru o invazie militară americană, aşa cum a fost cazul, acum trei ani, când a fost declanşat războiul împotriva fostului regim de la Bagdad. Moscova şi Beijingul şi-au dat acordul asupra documentului numai după ce a fost înlăturat pasajul care reafirma răspunderea Consiliului de Securitate în ce priveşte apărarea păcii şi securităţii internaţionale, de teama că un asemenea pasaj ar putea fi interpretat ca justificând o acţiune armată.
Declaraţia nu face nicio aluzie la cele ce s-ar întâmpla dacă Iranul nu se va conforma cererii, mulţumindu-se să solicite Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) să raporteze asupra reacţiei Teheranului, dar lăsând în suspensie ce va face Consiliul de Securitate în cazul unui refuz al autorităţilor iraniene.
La rândul lor, puterile occidentale, SUA, Marea Britanie şi Franţa, sunt mulţumite că problema renunţării la îmbogăţirea Iranului este din nou pusă pe tapet cu toată limpezimea. Ambasadorul permanent american la ONU, John Bolton, a susţinut că declaraţia "trimite fără echivoc un semnal Iranului că eforturile sale de a nega realitatea sunt neconvingătoare", în timp ce ambasadorul chinez Wang Guangya a scos în evidenţă că problema a fost transferată, deocamdată, AIEA, considerată de China ca un organism mai puţin politizat decât Consiliul de Securitate. La rândul său, ambasadorul iranian, Javad Zarif, a reiterat poziţia preşedintelui iranian, Ahmadinejad, în sensul că "ameninţările nu au niciun efect asupra Iranului".
Compromisul Consiliului de Securitate a intervenit tocmai la timp pentru a permite reuniunea de la Berlin, începută ieri, a miniştrilor de externe ai principalelor ţări ale lumii, SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Germania, precum şi a înaltului reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate, care încearcă să ajungă la o strategie comună asupra ambiţiilor nucleare ale Teheranului. Rămâne de văzut dacă se va putea însă ajunge la reconcilierea unor poziţii deocamdată adverse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite