ONU îşi încheie misiunea în Bosnia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un raport înaintat Consiliului de Securitate, înaltul reprezentant al Naţiunilor Unite pentru Bosnia-Herţegovina, Christian Schwarz-Schilling, subliniază că a sosit momentul ca bosniacii

Într-un raport înaintat Consiliului de Securitate, înaltul reprezentant al Naţiunilor Unite pentru Bosnia-Herţegovina, Christian Schwarz-Schilling, subliniază că a sosit momentul ca bosniacii să-şi asume răspunderile "unui stat democratic european obişnuit".
Funcţia de înalt reprezentant al ONU a fost stabilită, cum se ştie, pentru a monitoriza implementarea acordului de pace de la Dayton, din 1995, care a pus capăt războiului din Bosnia.
Schwarz-Schilling îşi exprimă încrederea că el va fi ultimul care va îndeplini această funcţie, urmând ca misiunea reprezentanţei ONU să ia sfârşit în 2007. "Bosnia-Herţegovina se află, acum, în poziţia de a semnala Europei şi lumii că e gata să devină un partener cu drepturi depline al structurilor euroatlantice", a spus el, adăugând că locuitorii ei sunt în deplină măsură să realizeze reformele politice şi economice de care ţara are nevoie. Reprezentantul ONU a făcut apel la comunitatea internaţională "să se retragă pentru a permite autorităţilor bosniace să adopte deciziile ce se impun în acest sens". Printre priorităţile pe anul în curs ale acestor autorităţi, Schwarz-Schilling a enumerat reforma constituţională, alegerile generale, programate pentru luna octombrie, şi continuarea negocierilor cu Uniunea Europeană în vederea încheierii Acordului de Asociere şi Stabilitate. Luând cuvântul în Consiliul de Securitate, premierul bosniac, Adnan Terzici, s-a declarat întru totul de acord cu recomandările înaltului reprezentant.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite