ONU încearcă să aducă Iranul pe "calea cea bună"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câteva zile după ce preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a sfidat comunitatea internaţională anunţând cu mândrie că ţara sa a reuşit să îmbogăţească uraniu, directorul Agenţiei

La câteva zile după ce preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a sfidat comunitatea internaţională anunţând cu mândrie că ţara sa a reuşit să îmbogăţească uraniu, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed ElBaradei, s-a deplasat la Teheran în încercarea de a convinge Iranul să suspende activităţile de îmbogăţire a uraniului.
AIEA somase Iranul ca, până la sfârşitul acestei luni, să reia negocierile privind programul său nuclear. ElBaradei urmează să prezinte un raport Consiliului de Securitate, acesta urmând să decidă luna viitoare dacă va impune sancţiuni. Administraţia americană a declarat că ONU ar trebui să reacţioneze prin intermediul Consiliului de Securitate şi a menţionat deschis varianta aplicării unor sancţiuni. China a anunţat însă că se opune acestora, deşi şi-a exprimat îngrijorarea cu hotărârea Teheranului. Rusia nu a avut până acum o poziţie tranşantă, trimiţând semnale contradictorii. Ambasadorul Chinei la ONU a anunţat că cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania se vor reuni pe 18 aprilie, la Moscova, pentru a discuta despre dosarul nuclear iranian. şeful Statului major al forţelor armate iraniene, generalul Hassan Firouzabadi, a avertizat că Occidentul nu poate opri programul nuclear iranian, deoarece tehnologia Iranului în domeniu este indestructibilă. "ştiinţa ne aparţine şi suntem capabili să construim sute de uzine de conversie şi mii de centrifuge" pentru îmbogăţirea uraniului, a declarat oficialul militar iranian. Unii diplomaţi occidentali au avertizat că, în cazul în care Iranul va deţine tehnologie nucleară, nimic nu îl va împiedica să o aplice în instalaţii secrete şi protejate împotriva eventualelor atacuri externe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite