ONG-urile luptă din greu pentru fiecare bănuţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu integrarea României în UE, partenerii din străinătate au redus sau chiar anulat finanţarea ONG-urilor din România.

Majoritatea organizaţiilor neguvernamentale luptă din greu pentru fiecare leu, apelând la sponsori, scriind proiecte pentru fonduri europene sau pentru cele disponibile de la bugetul local sau de stat. Fiecare dintre aceste modalităţi de finanţare are dificultăţile ei.
Patronii români scot greu banii din buzunar, nu au cultura sponsorizării şi donaţiilor, iar legea sponsorizării nu îi ajută să îşi dezvolte această calitate. Ceva mai generoase sunt companiile multinaţionale.

Tsunami în Asia, efecte la Oradea

Adriana du Plessis, directorul Fundaţiei „Casa Minunată”, spune că sponsorizările s-au redus brusc odată cu tsunami-ul din Asia şi integrarea României în UE. „Dacă în primii zece ani după Revoluţie era suficient să trimiţi câteva scrisori şi poze şi veneau banii, acum este mult mai dificil. Sponsorii străini vor să ajute ţări mai sărace, iar în România ei văd case şi maşini mai luxoase decât ale lor”, spune du Plessis.
Pentru a obţine fonduri pentru continuarea activităţii, fundaţia scrie proiecte pe care le depune la organisme europene, ministere şi autorităţi locale.
„Din fericire şi românii încep să se schimbe. Periodic vin câteva persoane fizice care ne fac donaţii, sume mici de bani, jucării, hăinuţe. Sunt şi câteva firme care ne-au ajutat foarte mult prin alimentele sau banii donaţi”, declară Adriana du Plessis. Claudia Torje, director executiv al Societăţii de Scleroză Multiplă din România, spune că, în ultimii ani, organizaţia a beneficiat de ajutorul unor companii farmaceutice care au medicamente pentru această maladie.
„În ultimii trei ani, depunem cel puţin două proiecte pe an pentru fonduri europene. Unele sunt aprobate. Anul trecut am câştigat finanţare pentru un proiect agreat de Ministerul Muncii. Din campania 2% încă nu am strâns sume mari. O altă modalitate de finanţare este un concert de caritate pe care îl organizăm în parteneriat cu câţiva muzicieni germani”, spune Claudia Torje.
Nici organizaţiile culturale nu stau mai bine. Florin Estefan, preşedintele Varadinum Opera Center, spune că fără ajutorul Consiliului Judeţean nu ar fi reuşit să realizeze spectacolele cu opera Boema de Puccini la Oradea. „Oricât am încercat, nu am reuşit să obţinem finanţare de la companii mari. Le şi înţeleg. Legea sponsorizării nu stimulează sponsorizarea. La asta se adaugă mentalitatea românilor, care încă nu ştiu să dea. Au fost şi câteva firme care mi-au spus că sponsorizează proiecte sociale, nu culturale”, afirmă Estefan.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite