ONG-urile boicotează proiectele de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) este boicotată de peste 40 de organizaţii neguvernamentale de mediu. ONG-urile refuză să nominalizeze un reprezentant în Comitetul de Avizare a

Activitatea Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) este boicotată de peste 40 de organizaţii neguvernamentale de mediu. ONG-urile refuză să nominalizeze un reprezentant în Comitetul de Avizare a proiectelor, acuzând lipsa de cooperare a conducerii AFM.
Fondul a fost înfiinţat în 2002, iar rolul său este acela de a strânge bani de la companiile poluatoare şi de a finanţa proiecte de protecţie a mediului, depuse de ONG-uri, companii comerciale, şcoli şi autorităţi locale. Reprezentantul societăţii civile, Lavinia Andrei, şi-a dat demisia în semn de protest, la sfârşitul anului 2005, acuzând birocraţia din instituţie şi faptul că ONG-urile care au proiecte câştigătoare nu pot acoperi cu banii obţinuţi de la AFM cheltuielile administrative şi de personal. ONG-urile acuză şi lipsa de competenţă a evaluatorilor de proiecte, birocraţia excesivă şi lipsa unei reale voinţe de a colabora cu societatea civilă. Constantin Popescu, secretar de stat în Ministerul Mediului, spune că mâine va avea loc o întâlnire între cele două părţi implicate şi se va încerca rezolvarea problemelor. "Legea nu permite finanţarea a mai mult de 90 la sută din cheltuielile unui proiect. Nu cred că este bine să facem externalizarea evaluării proiectelor, pentru că Fondul de Mediu deţine specialişti şi tocmai pentru acest lucru a fost creat. Dacă noi nu am sprijinit ONG-urile, nu ştiu cine altcineva a făcut-o", ne-a declarat Constantin Popescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite