OK pentru pachetele de ţigări horror

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii speră ca numărul fumătorilor din România să scadă după intrarea în vigoare a acestei măsuri la 1 iulie 2008 Imagini şocante vor fi aplicate pe toate

Ministerul Sănătăţii speră ca numărul fumătorilor din România să scadă după intrarea în vigoare a acestei măsuri la 1 iulie 2008

Imagini şocante vor fi aplicate pe toate pachetele de ţigări comercializate în România, începând de la 1 iulie 2008. Această prevedere a fost introdusă într-un ordin al ministrului sănătăţii, publicat ieri în "Monitorul Oficial". Astfel, din vara anului viitor, producătorii de ţigări sunt obligaţi să introducă avertismente combinate, conţinând texte precum "Fumătorii mor mai tineri", asociate cu o imagine reprezentativă pentru mesaj, adică o fotografie cu plămâni afectaţi de cancer.

Mesajele obligatorii de la 1 iulie 2008 combină 14 texte cu imagini reprezentantive sau informaţii suplimentare sugestive.

Astfel, pentru textul "Protejaţi copiii: nu-i lăsaţi să inspire fumul dumneavoastră!", avertismentul combinat va conţine şi o imagine cu un copil care respiră printr-o mască de oxigen, iar pentru mesajul "Fumatul poate dăuna calităţii spermei şi scade fertilitatea", reprezentarea vizuală arată un cărucior pentru copii gol. Textul "Fumătorii mor mai tineri" va fi însoţit de imaginea unui picior de care este agăţată eticheta de la morgă.

Totodată, unele dintre avertismentele combinate conţin un mesaj şi informaţii adiţionale. De exemplu, fraza "Fumatul blochează circulaţia sângelui în artere, provoacă infarct miocardic şi accident vascular cerebral" va fi completată de informaţii statistice: "Riscul de accident vascular cerebral este cu aproximativ 50% mai mare la fumători decât la nefumători".

Avertismentele combinate au fost selectate din lista de documente-sursă a Comisiei Europene, iar producătorii le pot obţine de la Ministerul Sănătăţii.

"Stocul de pachete aflat în circuitul comercial la 1 iulie 2008 şi care nu îndeplineşte condiţiile ordinului va fi lichidat în termen de 12 luni", se arată în documentul Ministerului Sănătăţii.

Acest tip de avertismente va fi folosit şi pe pachete care conţin alte produse din tutun, însă data de la care prevederea va deveni obligatorie va fi stabilită ulterior, tot prin ordin al ministrului sănătăţii.

Deocamdată rămân mesajele scrise

Începând cu 31 decembrie 2006, în România a devenit obligatorie folosirea, pe pachetele de ţigarete, a unor avertismente de sănătate privind riscurile fumatului.

În lateral este inscripţionat un chenar unde sunt menţionate o parte dintre substanţele dăunătoare sănătăţii.

Repulsie în rândul nefumătorilor

Prof. Florin Tudose, psihiatru la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, este de părere că cele 14 poze şocante vor avea efecte diferite asupra fumătorilor. "Unii vor renunţa la acest viciu, alţii nu. Dacă obţinem o reducere a numărului fumătorilor cu cel puţin patru procente pe an, în 10 ani vor fi mai puţini. Cel puţin aşa s-a întâmplat în SUA. Nimeni nu şi-a făcut până acum iluzia că printr-o campanie se curmă un rău. Lucrurile se fac în timp", ne-a declarat prof. Tudose. În opinia acestuia, "etalarea pachetelor de ţigări pe rafturile magazinelor va provoca o senzaţie de repulsie în cazul nefumătorilor, similară celei pe care o simţim când intrăm într-o toaletă murdară".

Imaginile şocante au avut efect

Fumatul este un obicei frecvent în România, peste 40% din români având acest viciu. Prevalenţa fumatului este crescută mai ales în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani.Potrivit dr. Florin Mihălţan, pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, studiile numeroase efectuate în ţările în care au fost aplicate deja imaginile horror pe pachetele de ţigări au constatat o scădere cu circa 8% a fumătorilor. Aceleaşi studii au mai arătat că mulţi dintre cei care au fost tentaţi să se apuce de fumat au renunţat la idee după ce au văzut aceste imagini.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite