Numele comisarului român, în plic spre Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi expiră termenul pentru anunţarea numelui comisarului român. Surse guvernamentale au declarat pentru Adevărul că premierul Călin Popescu Tăriceanu a trimis deja preşedintelui Comisiei

Azi expiră termenul pentru anunţarea numelui comisarului român. Surse guvernamentale au declarat pentru Adevărul că premierul Călin Popescu Tăriceanu a trimis deja preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, plicul cu propunerea pentru portofoliul românesc din Executivul european.
Deşi premierul Tăriceanu ar putea să se autopropună candidat pentru mandatul de "ministru român" la CE, potrivit unor surse de la Bucureşti, în plicul ajuns pe masa preşedintelui Barroso ar putea fi ori numele lui Mihai Răzvan Ungureanu, ori cel al lui Varujan Vosganian, ambii liberali. La Bruxelles se vehicula ideea că şi în CE România şi Bulgaria merg în tandem, motiv pentru care orientarea politică a comisarilor propuşi de guvernele de la Sofia şi Bucureşti ar trebui să fie diferită, de dragul echilibrului politic. În contextul în care Meglena Kuneva, ministrul afacerilor europene bulgar, favorit la nominalizare, face parte din partidul liberal, comisarul român ar trebui să fie un democrat din familia popularilor. Opinia care primează însă acum la Bruxelles este că profilul candidatului, experienţa sa în problematica UE şi, nu în ultimul rând, impresia făcută în cercurile diplomaţiei europene sunt mai importante decât apartenenţa sa politică.
Comisar pentru minorităţi sau migraţie

După ce propunerea Bucureştiului va fi examinată de preşedintele CE, acesta va decide portofoliul. Actualele posturi nu vor fi redistribuite, pentru că audierile tuturor comisarilor ar dura prea mult, însă este posibilă împărţirea atribuţiilor.
Spre exemplu, României i-ar putea reveni portofoliul pentru migraţie, care acum intră în domeniul de activitate al comisarului Frattini, justiţie şi afaceri interne.
În cazul României, socialiştii au propus înfiinţarea postului de comisar pentru minorităţi. Motivul: experienţa românească în materie, dat fiind că în parlamentul de la Bucureşti sunt reprezentate nu mai puţin de 18 minorităţi.
Birocraţia învestirii

Candidatul pentru comisar este audiat în PE mai întâi de comisii şi apoi dă un test scris. Ca să fie aprobat pe 4 ianuarie, când va fi votul în plenul de la Bruxelles, este nevoie de majoritate.
Numirea oficială în funcţie este făcută, potrivit Tratatului de la Nisa, de către Consiliu, pentru comisarul român, doar pentru un mandat de doi ani.

Surse oficiale de la Bruxelles afirmă că şeful Comisiei Europene a primit o scrisoare de la preşedintele Parlamentului European având data de luni, 23 octombrie, ca termen-limită pentru numirea comisarilor român şi bulgar şi a portofoliilor pe care aceştia le vor deţine. Astfel că la summitul şefilor de state şi de guverne de la Lahti (Finlanda), Barroso să ia hotărârea finală în urma discuţiilor cu premierul Tăriceanu şi preşedintele Băsescu. (D.F.)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite