Numărul sturionilor capturaţi în România - necunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Corpului de control al Ministerului Agriculturii, în ceea ce priveşte activitatea Agenţiei Naţionale de Pescuit, scoate la iveală mari nereguli. Autorizaţii pe care nu au fost

Un raport al Corpului de control al Ministerului Agriculturii, în ceea ce priveşte activitatea Agenţiei Naţionale de Pescuit, scoate la iveală mari nereguli.
Autorizaţii pe care nu au fost înscrise cotele de pescuit, autorizaţii pentru capturarea reproducătorilor de sturioni, date fără acordul gestionarilor resursei, şi fără ca organizaţia care a solicitat acordul să aibă licenţă de pescuit, precum şi firme favorizate sunt doar câteva din neregulile constatate în urma controlului care a vizat activitatea ANPA, din perioada 2005 până în trimestrul întâi al acestui an.
Autorizaţii incomplete
Despre braconajul piscicol, comisarul european Joe Borg a declarat că "trebuie luate cele mai dure măsuri, pentru că persoanele care pescuiesc ilegal realizează o injustiţie socială". Se pare însă că neaplicarea legii lasă posibilitatea perpetuării ilegalităţilor. Din cele 53 de autorizaţii de pescuit emise la Marea Neagră de ANPA, pe 32 din ele nu este înscrisă cota de pescuit a fiecărei zone. Astfel, 19 agenţi economici nu au transmis ANPA capturile recoltate.
Pescuitul sturionilor a fost interzis pe o perioadă de 10 ani în România şi este permis numai în scop de reproducere. Anul acesta, ANPA a emis cinci astfel de autorizaţii speciale. Toate autorizaţiile au fost date însă fără acordul gestionarilor, unul dintre ei fiind Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, mai arată raportul Corpului de control al Ministerului Agriculturii. Conducerea ANPA, mai precizează raportul, nu a luat măsuri de înseriere şi numerotare a fişelor de capturi, ceea ce a permis firmelor să evidenţieze eronat capturile. Astfel, nu s-a putut stabili cu exactitate numărul exact de sturioni capturaţi. Preşedintele ANPA, Gheorghe ştefan, nu a putut fi contactat pentru a răspunde la acuzaţiile care i se aduc în raportul Corpului de control.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite