Numărul şomerilor va exploda în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul şomerilor va exploda în 2010
Numărul şomerilor va exploda în 2010

Şomajul din România, Ungaria, Croaţia şi Serbia va înregistra un maxim în următoarele două-trei trimestre, arată o analiză Erste.

O posibilă explicaţie este aceea că pragul de jos al recesiunii, în aceste ţări, a fost atins în trimestrul al treilea, cu unul-două trimestre mai târziu decât în alte state din Europa de Est.

„Cehia, Slovacia şi Ucraina au atins pragul de jos în primul trimestru (...) România, Ungaria, Croaţia şi Serbia sunt cu unul-două trimestre în urmă în ceea ce priveşte depăşirea acestui moment”, se arată în document.

Scăderea şomajului şi stabilizarea cursului de schimb reprezintă condiţiile-cheie pentru consolidarea încrederii consumatorilor şi pentru revenirea consumului.

„Încrederea consumatorilor şi vânzările retail sunt încă scăzute în aceste ţări, iar precondiţiile pentru revenirea lor sunt stabilizarea pieţei muncii şi a cursului de schimb”, precizează documentul.

Potrivit datelor oficiale, şomajul se situa la 6,9% la sfârşitul lui septembrie, maximul ultimilor cinci ani şi cinci luni.

Şomaj de două cifre

 Din aproximativ 625.000 de şomeri înregistraţi, doar jumătate sunt în plată, adică 340.000. FMI prognozează că în 2010 vom ajunge la o medie naţională de 10%, iar acest lucru este confirmat şi de analişti.

„Se poate să trecem de o rată a şomajului de două cifre. În primul rând, sectorul privat nu şi-a spus încă ultimul cuvânt, a fost un val de concedieri în martie-aprilie, acum este în aşteptare şi va mai urma, iar în al doilea rând încă nu au fost disponibilizări la stat“, explică Ilie Şerbănescu, analist economic.

 El spune că trebuie luaţi în calcul şi cei care nu sunt înregistraţi ca şomeri pentru că au lucrat la negru şi nu pot dovedi că şi-au plătit contribuţiile de şomaj.

La aceştia se adaugă şi cei care şi-au dat demisia cu acordul părţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite