Numărul şomerilor ar putea ajunge la 750.000 până la sfârşitul anului şi va creşte în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul şomerilor ar putea ajunge la 750.000 până la sfârşitul anului şi va creşte în 2010
Numărul şomerilor ar putea ajunge la 750.000 până la sfârşitul anului şi va creşte în 2010

Numărul şomerilor ar putea creşte până la sfârşitul anului la 725.000 - 750.000 de persoane, în condiţiile în care rata şomajului se va apropia de 8%, şi e posibil ca rata şomajului să crească în continuare şi în trimestrul I din 2010, a declarat, directorul ANOFM, Eugen Preda.

"În condiţiile în care rata şomajului se va apropia de 8%, iar populaţia activă din România însumează 9,7 milioane de persoane numărul şomerilor va depăşi 725.000 la sfârşitul anului şi s-ar putea cifra chiar la 750.000 de persoane. Totodată, dat fiind că ne confruntăm în continuare cu o perioadă de scădere a economiei, cred că nu poate fi foarte bine după 1 ianuarie", a spus Preda.

El a adăugat că, dată fiind perioada de scădere a economiei, consideră că rata şomajului va creşte şi în trimestrul I din 2010, dar a precizat că nu poate spune dacă va ajunge la 9% după primele 3 luni ale anului viitor.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a mai spus că principalele domenii afectate de criza economică, ce se reflectă şi asupra salariaţilor, sunt construcţiile, domeniul bunurilor de folosinţă îndelungată şi al celor de uz curent.

Eugen Preda a spus că în lunile noiembrie şi decembrie vor fi alocate 44 milioane lei pentru angajarea salariaţilor în activităţi de muncă în folosul comunităţii pentru a putea ajuta familiile cele mai defavorizate, "pârghie ce va fi folosită şi pentru a menţine rata şomajului în limite controlabile".

Pe de altă parte, oficialul ANOFM susţine că nu se pune problema neplăţii indemnizaţiilor de şomaj, în codiţiile în care cele două rectificări bugetare "au vizat numai sporirea sumelor alocate indemnizaţiei de şomaj, ce sunt asigurate fără probleme până la sfârşitul anului".

"Bugetul alocat şomajului poate fi asigurat chiar şi pentru următorii patru ani, chiar dacă am avea un deficit de câte 1 miliard lei în fiecare an, în condiţiile în care avem un excedent de 4 miliarde lei din ultimii ani", a explicat Preda.

Cel mai puternic au fost loviţi de criza economică persoanele cu studii liceale şi postliceale, aceştia fiind cei mai numeroşi angajaţi trecuţi în şomaj, în vreme ce ritmul de creştere a şomajului în rândul persoanelor cu studii superioare a fost cel mai ridicat.

Numărul şomerilor a crescut cel mai mult în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani, a mai spus directorul ANOFM, Eugen Preda.

"Pentru prima dată de când se calculează rata şomajului, din 1991, numărul şomerilor a crescut continuu pe parcursul întregului an. Este o situaţie ce nu a mai fost întâlnită niciodată. Şomajul a crescut pentru a 14 lună la rând în august, peste nivelul de 600.000 de persoane. În afara creşterii ratei şomajului, pentru prima dată în luna mai numărul celor care primesc indemnizaţie de şomaj l-a depăşit pe cel al şomerilor care nu primesc această indemnizaţie, raportul fiind de 55% faţă de 45%. Acest fapt ne arată de fapt intensitatea crizei", a mai spus Preda.

Ultimele date prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că numărul de şomeri a ajuns la 601.673 la finalul lunii august, comparativ cu nivelul de 403.400 înregistrat la sfârşitul anului trecut.

Numărul de şomeri a crescut deja 14 luni la rând, de la nivelul minim record după 1991 înregistrat în iunie 2008, în condiţiile în care economia românească este în recesiune de la jumătatea anului trecut, după aproape un deceniu de creştere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite