Numărul salariaţilor bihoreni scade constant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa muncii se restrânge constant din ultimul trimestru al anului trecut.

Din datele furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică reiese că, în septembrie 2008, Bihorul a înregistrat un vârf de salariaţi, de 177.229. De atunci însă numărul se reduce, la sfârşitul anului mai fiind înregistraţi cu forme legale doar 169.155 de salariaţi. „Cele mai drastice reduceri de personal au fost făcute în domeniul industriei şi construcţiilor, urmate de cel al serviciilor”, precizează Dana Paşc, directorul Direcţiei de Statistică Bihor.

Disponibilizări în lanţ

Pentru următoarele două luni se prevăd alte reduceri de personal. „24 de firme bihorene au anunţat că vor disponibiliza aproape 1.000 de salariaţi. Sunt firme din toate domeniile de activitate, care apelează la această măsură pentru reducerea costurilor. Nimeni nu poate să-i impună unui patron să păstreze toţi salariaţii cu riscul falimentării firmei. Falimentul voluntar va deveni însă în curând un comportament normal”, anunţă şi Liviu Lupea, inspector-şef al ITM Bihor. În opinia noului director interimar al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, cel mai greu o vor duce însă sectoarele construcţii şi transporturi. „Aceste două sectoare au mers foarte bine în ultimii patru-cinci ani. La un moment dat au asigurat cea mai importantă creştere a economiei româneşti. Ele sunt însă primele victime ale crizei economico-financiare şi vor fi sensibile multă vreme. Va trebui să fim foarte atenţi în procesul de colectare a taxelor la bugetul de stat cu aceste firme”, susţine proaspătul director.
Organismele de control încă nu au adoptat o soluţie de abordare a firmelor afectate de criză. Nu sunt încântate să trateze firmele care au avut un comportament fiscal bun până acum la fel ca pe cele care au încercat să ocolească normele legale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite