Numărul bebeluşilor abandonaţi în maternităţile din Vaslui s-a dublat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul copiilor părăsiţi în maternităţi s-a dublat faţă de anul trecut. "Fenomenul abandonului copiilor în spitale a luat o amploare îngrijorătoare", a declarat Ionel Armeanu

Numărul copiilor părăsiţi în maternităţi s-a dublat faţă de anul trecut. "Fenomenul abandonului copiilor în spitale a luat o amploare îngrijorătoare", a declarat Ionel Armeanu ştefănică, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui.
Printre femeile care îşi abandonează copiii se numără tinerele care devin mame, deşi nu sunt căsătorite, adolescentele, pe care părinţii nu le acceptă cu un copil la uşă, dar şi femeile sărmane, care mai au acasă trei-patru copii şi pe care nu au cu ce să-i crească. Medicul Melania Ursu, de la Spitalul Municipal Huşi, atrage totuşi atenţia asupra unei confuzii care se face când se vorbeşte despre abandonul copiilor. "Dacă am avea în vedere terminologia acestui cuvânt, şi anume că abandonul reprezintă fuga mamei din spital fără să înştiinţeze cadrele medicale, la nivelul judeţului Vaslui şi nu numai, numărul bebeluşilor abandonaţi este cu mult mai mic. Însă, dacă mama declară din timp că nu va lua bebeluşul acasă, atunci vorbim de un caz social, care beneficiază de întreaga atenţie a asistenţilor sociali şi a primăriilor". Potrivit doctorului Ursu, în termen de cinci zile de la naştere, copilului părăsit de mamă i se fac formele legale pentru a putea fi adus într-o altă familie. "De cele mai multe ori, soarta acestor copii este mult mai bună în astfel de familii, chiar dacă nu au contribuit cu nimic la naşterea lor. Aşadar, după ce se naşte copilul a cărui mamă, din motive legate de sărăcie, nu poate să-l ia cu ea, este chemat asistentul social care împreună cu specialişti din primărie întocmesc toate formele legale pentru ca acesta să poată beneficia de maximă protecţie socială".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite