"Numărul 2" din SRI, forţat să se pensioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Ionel Marin a fost obligat să îşi ceară pensionarea, după ce o anchetă internă a stabilit că este artizanul scandalului "notiţele lui Coldea", potrivit unor surse

Generalul Ionel Marin a fost obligat să îşi ceară pensionarea, după ce o anchetă internă a stabilit că este artizanul scandalului "notiţele lui Coldea", potrivit unor surse oficiale.

Generalul Ionel Marin, director-adjunct în Serviciul Român de Informaţii, a fost eliberat din funcţie şi trecut în rezervă, decretul fiind semnat vineri de către preşedintele Traian Băsescu. Motivul oficial care a stat la baza retragerii generalului Marin: oboseala şi probleme de sănătate.

Neoficial, conform unor surse din serviciile secrete, Ionel Marin a fost forţat să ceară pensionarea, după ce la SRI s-a făcut o anchetă internă în urma căreia au fost descoperite "mai multe nereguli, mai ales de ordin financiar" în activitatea generalului.

Numele lui Marin a mai fost vehiculat la originea scandalului "bileţelelor lui Coldea": fostul adjunct este bănuit că ar fi luat notiţele celuilalt adjunct, Florian Coldea, prin care cerea date despre o parte din judecătorii de la Curtea Constituţională care urmau să judece propunerea de suspendare a lui Traian Băsescu.

Surse din serviciile secrete susţin că generalul Marin i-ar fi dat liderului PSD, Mircea Geoană, notiţele lui Florian Coldea, care a declanşat scandalul "SRI - poliţie politică", în cursul lunii aprilie. Ulterior, comisia parlamentară care a anchetat cazul Coldea a stabilit că nu poate fi acuzat de poliţie politică, fiind vorba de "un caz izolat", şi nu de o practică.

SRI a infirmat ieri că un posibil motiv al eliberării lui Ionel Marin ar fi implicarea sa în scandalul bileţelelor. Ionel Marin a fost numit director adjunct la SRI de către fostul director Radu Timofte, în vara anului 2001. Înainte, Ionel Marin a deţinut diverse funcţii de conducere în MApN, SPP, Direcţia Generală de Informaţii a Armatei şi în Ministerul de Interne.

Despre generalul Marin s-a scris în presă că ar fi participat la represiunea din decembrie 1989, când avea gradul de căpitan. Comisia parlamentară care a anchetat sesizările a stabilit că Ionel Marin nu a fost implicat în acţiuni represive în timpul Revoluţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite