Numărătoarea inversă pentru PD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat are de-acum liber la agonie, graţie politicii de sinucidere în grup cultivată de preşedinte în cazul foştilor săi colegi de partid. Băsescu i-a montat mereu pe liderii

Partidul Democrat are de-acum liber la agonie, graţie politicii de sinucidere în grup cultivată de preşedinte în cazul foştilor săi colegi de partid. Băsescu i-a montat mereu pe liderii PD, le-a promis victorie totală, moarte liberală, pace socială, marea cu sarea, doar-doar să-i ţină trena în meciul cu PNL. Băieţi docili, cu Boc în frunte, pediştii au jucat totul pe cartea traiană. La risc maxim. Au preluat karma conflictuală a căpitanului şi au purces la cafteală totală cu liberalii. Alaltăieri însă, 1 aprilie 2007, aripa ruptă din trunchiul postdecembrist al FSN s-a trezit aruncată peste bordul guvernării DA. Cine credea?

Pentru Partidul Democrat, istoria se scrie altfel de acum încolo. Şi probabil mult mai repede. Felul în care a subscris la comanda Palatului Cotroceni ar putea să-i fie fatal. Strategia de a-şi suprapune imaginea cu cea a preşedintelui era o carte câştigătoare într-o singură variantă: prezenţa la guvernare. În afara puterii, asocierea explicită cu Băsescu poate costa greu Partidul Democrat. Din multe motive. Cel mai pământean dintre ele: în opoziţie, PD nu mai are acces la mălai. Mai ales acum, când Europa anunţă că va ploua cu miliarde de euroi, orizontul 2007-2013. Ce contracte mai pot câştiga afaceriştii PD? Sunt tare curios să văd peste un an-doi cifra de afaceri a grupului Golden Blitz! Sau a altor firme prietene care riscă falimentul dacă nu fug cu suta pe oră spre sediul PNL - rămas vătaful fondurilor publice. Fără clienţi cu bani, PD nu va putea ţine pasul cu restul lumii în viitoarea campanie electorală. Până la urmă, alegerile sunt şi o chestiune de costuri.

Al doilea necaz: în opoziţie, PD îşi pierde forţa în plan local. Nu mai are prea multe de oferit militanţilor de la oraşe şi sate. Nici funcţii, nici contracte, nici promisiuni.

A treia belea: e mare înghesuială în opoziţie. PD va fi şi el o voce, pe lângă PSD, PRM, PC, PLD. Başca extraparlamentarii preacucernicului Gigi. Toţi vor trage în guvern. Întrun vacarm generalizat antităricean, câtă lume va putea desluşi destinul mesianic al PD?

Patru: votul uninominal, cerut chiar de Băsescu, ar putea să lovească greu în foştii săi tovarăşi. Guvernul va avea grijă să croiască mai nou circumscripţii electorale pe placul PNL şi PSD, nu al PD. Cât despre PSD, el şi-a asigurat deja mandatul de partener oficial al PNL în viitorul guvern. Oricum, clientela politică şi de afaceri a PSD o va înlocui încet-încet pe cea a PD. Izolat de PSD, PNL şi UDMR, PD se va putea salva cel mult în braţele voievodului Becali sau ale României Mari. Băsescu nu-l mai poate ajuta. Chiar dacă va mai prinde un mandat la Cotroceni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite