Nuanţa tenului dictează indicele de protecţie solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul afecţiunilor de piele din cauza expunerii la soare creşte de la an la an, aşa că medicii ne recomdandă să deschidem bine ochii când alegem loţiunile de plajă, astfel încât factorul

Riscul afecţiunilor de piele din cauza expunerii la soare creşte de la an la an, aşa că medicii ne recomdandă să deschidem bine ochii când alegem loţiunile de plajă, astfel încât factorul de protecţie să fie cât mai mare.

Factorul de protecţie solară este dat de concentraţia anumitor substanţe numite filtre solare, care pot fi de mai multe tipuri, minerale sau chimice. Oxidul de zinc şi cel de titan fac parte din categoria filtrelor solare minerale, avobenzona (sau Parsol 1789) fiind cel mai folosit filtru solar chimic. Recent descoperit şi cu o eficienţă foarte bună, Mexorylul, care protejează atât de radiaţiile UVA, cât şi de cele UVB, este şi el un component pe care trebuie să îl căutaţi pe etichetele loţiunilor de plajă. Nu toţi avem aceeaşi cantitate de melanină în corp. Pielea fragilă a persoanelor blonde suportă mai greu soarele, cantitatea de melanină fiind mai mică. Persoanele cu pielea mai albă, dar şi copiii, au nevoie de creme cu factor de protecţie de cel puţin 35 în primele zile şi de 20 sau 15 în următoarele. Cum pielea măslinie este mai rezistentă, bruneţii pot folosi creme cu factor de protecţie de 10-15 în primele zile şi uleiuri sau loţiuni cu factor mic în ultimele zile de expunere la soare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite