Băsescu: Nu este permis ca în asistenţa socială să avem mai mulţi salariaţi decât asistaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu: Nu este permis ca în asistenţa socială să avem mai mulţi salariaţi decât asistaţi
Băsescu: Nu este permis ca în asistenţa socială să avem mai mulţi salariaţi decât asistaţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Arad, că instituţiile statului au devenit locuri de asistaţi social iar acest lucru este inadmisibil. Şeful statului a cerut o reformă în instituţiile statului, pentru eficientizare.

Şeful statului a participat, sâmbătă, la Arad, la şedinţa Consiliului director al comitetului de dezvoltare regională Vest, unde a cerut administraţiilor locale să acceseze fonduri europene pentru investiţii.

"Probabil că cel mai important lucru care trebuie spus este că trebuie să ne bazăm dezvoltarea pe investiţii. Această criză ne demonstrază eroarea de a baza o creştere economică pe consum. Sau pe bani pe care nu i-ai produs. Asta vulnerabilizează foarte mult o economie şi, în momentul în care apare o cădere economică, factura se plăteşte imediat, iar paşii înapoi sunt evidenţi. Trebuie privit la Polonia sau la Cehia. Şi-au bazat creşterea economică preponderant pe investiţii şi sunt mult mai puţin afectate de criză decât România“, a spus preşedintele României.
 
"În asistenţa socială, ultimele date arată că sunt mult mai mulţi salariaţi decât asistaţi social. S-a ajuns la nişte abuzuri inimaginabile, iar instituţiile statului au devenit practic locuri de asistaţi social", a spus Băsescu.

Preşedintele a explicat că în România există "vreo 700 - 800 de comune" cu peste cinci mii de locuitori, în care disproporţia între consumul cu aparatul propriu este uriaş. Există comune cu cinci mii de locuitori care au în primării 12 salariaţi şi comune cu aleşi număr de locuitori, care au până la o sută de salariaţi, a precizat şeful statului.

"Asta înseamnă că din veniturile bugetului comunal foarte mult se duce pe o forţă de muncă nejustificată. (...) Eu nu spun că nu există specificul local, dar discrepanţele nu pot fi chiar atât de mari", a declarat şeful statului.

Băsescu a mai atras atenţia că întreaga clasă politică „a batjocorit“ anul trecut banii destinaţi investiţiilor, iar România numai poate suporta un al treilea an cu o utilizare incorectă a resurselor financiare. El a apreciat că este necesară restructurarea administraţiei, urmărind optimizarea cheltuielilor cu forţa de muncă în raport cu cheltuielile pentru investiţii.

"Când spun oameni politici mă includ şi pe mine pentru a nu fi acuzat de clasa politică, chiar dacă nu am atribuţii în gestionarea fondurilor. A fost 2007 un an plin de alegeri, 2008 la fel. România nu mai poate suporta ca şi în anul 2009 să fie o utilizare incorectă a resurselor. Indiferent care sunt interesele politice la nivel local sau central, sugestia mea este să se facă ce trebuie acum, restructurarea administraţiei, fie că este centrală sau locală, bazându-ne pe optimizarea utilizării forţei de muncă şi pe optimizarea cheltuielilor pe forţa de muncă în raport cu cheltuielile pentru investiţii“, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a fost astăzi în localitatea arădeană Pâncota, unde a vizitat un târg, dar a intrat şi într-o fabrică locală de componente pentru autoturisme. Băsescu a mers apoi la Şepreuş, unde a participat la sfinţirea crucii martirilor rebeliunii anticomuniste care a avut loc în 31 iulie 1949 şi la o slujbă religiosă în memoria eroilor locali. El a mai vizitat Astra Vagoane Călători Arad şi a participat la inaugurarea noului sediu al Consiliului Judeţean Arad.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite