"Nu-i spunem Moşului că părinţii sunt departe"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80.000 de copii din România aşteaptă cel mai râvnit cadou de sărbători: îmbrăţişarea părinţilor Rămaşi singuri, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în

80.000 de copii din România aşteaptă cel mai râvnit cadou de sărbători: îmbrăţişarea părinţilor

Rămaşi singuri, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sunt în căutarea unui dram de afecţiune pe care-l găsesc fie la rudele spre care au fost daţi în îngrijire, fie la dascălii din şcolile unde aceştia învaţă.

Fireşte, părinţii nu pot fi înlocuiţi de nimeni, iar acest lucru se simte mai mult ca oricând în preajma sărbătorilor de iarnă. De aceea, cel mai frumos cadou pe care l-ar putea primi de la Moş Crăciun ar fi o îmbrăţişare din partea celor care le-au dat viaţă.

Pentru cei mai mulţi din profesorii şi învăţătorii Şcolii "Principesa Elena Bibescu" din Bârlad, fiecare zi are o conotaţie specială. Şi asta, pentru că, odată ce-au păşit pragul instituţiei, sunt întâmpinaţi de elevi ce-i îmbrăţişează şi le strâng mâna. Sunt copii ai căror părinţi au luat calea pribegiei pentru a depăşi problemele financiare determinate de lipsa locurilor de muncă.

Profesori, iubiţi ca părinţii

În această situaţie se află aproximativ 50 de copii care învaţă la Şcoala nr. 5. În cazul a 25 de elevi, ambii părinţi sunt plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude. Alţi 25 de elevi au doar pe unul dintre părinţi plecat.

Un sentiment aparte îl încearcă, zi de zi, şi directoarea acestei şcoli, prof. Maricela Popa, care mărturiseşte că, în cei 32 de ani de activitate în învăţământ, nu i-a fost dat să trăiască aşa ceva. "Cum v-aţi simţi când, intrând în şcoală, cinci-şase elevi te îmbrăţişează şi îţi pun întrebări ca unui părinte? Ca dascăl, îţi este dat să trăieşti multe momente de bucurie sau de tristeţe, dar dragostea copiilor o întâlneşti foarte rar", a precizat prof. Maricela Popa, directoarea acestei unităţi şcolare.

"Ne este aşa de dor de ei, dar ce putem face?"

Cât de mult îi afectează pe copii dorul de părinţi se poate desluşi pe chipurile lor triste, ce nu vor spune niciodată câte lacrimi au vărsat şi câte nopţi n-au putut închide un ochi. "Când au plecat părinţii mei, m-am simţit multă vreme foarte rău. Au plecat la muncă pentru a strânge bani ca să ne cumpărăm o casă, căci locuim în prezent la bunici.

Am rămas cu sora mea mai mare, care învaţă la liceu. Ne este aşa de dor de ei, dar ce putem face? Eu m-am ataşat mai mult de doamna profesoară de limba română şi îmi este ca o a doua mamă", mărturiseşte I. P., elevă în clasa a V-a. Întrebând-o ce-şi doreşte de la Moş Crăciun, cu greu a reuşit să nu izbucnească în lacrimi. "Vreau să vină părinţii mei acasă de Crăciun!

Ar fi cel mai frumos cadou pe care l-aş putea primi… Numai că nu se poate, situaţia financiară nu le permite. O să împodobesc bradul cu sora mea şi ne vom gândi şi la ei, ca şi cum ar fi lângă noi. Dacă vine Moşul, o să-i spunem că sunt pe aici pe undeva şi că nu sunt plecaţi departe", a mai mărturisit eleva I. P.

Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului în România sunt 80.000 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.

S-a sinucis cu puşca tatălui plecat în Spania

"Vezi, că eu mă sinucid la noapte" - acestea au fost ultimele cuvinte ale unui copil din localitatea arădeană Cladova adresate familiei plecate să muncească în Spania. Gheorghe Blaj (16 ani) era campion la tir şi miercuri seară a folosit arma pentru ultima dată în viaţă ca să-şi câştige un loc pe un podium din cer. A ales să-şi pună capăt zilelor cu arma de vânătoare a tatălui, în noaptea zilei în care trebuia să plece în Spania pentru a-şi petrece sărbătorile cu familia.

Băiatul locuia cu bunica, însă aceasta era internată în spital în momentul producerii tragediei. Ioan Vasilescu, antrenorul lui Gheorghe, este şocat de cele întâmplate. "Singura problemă pe care o avea era o acnee foarte puternică, ce ajunsese să-l complexeze.

Lua un tratament cu nişte pastile pentru această problemă şi mă tem ca, în combinaţie cu alcoolul, să nu-i fi provocat vreo depresie. Era un copil vesel, avea bani, nu îi lipsea nimic. Avea pregătită o jumătate de porc pe care să o ducă părinţilor în Spania", a declarat Vasilescu. (Paula Bulzan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite