Noutăţi privind examenul pentru obţinerea permisului de conducere (I)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fişa medicală poate fi eliberată de medicul de familie

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Rutier de la 1 decembrie, obţinerea permisului de conducere se va face după prevederi conforme cu normele europene. Pentru prima dată, în lege, se stipulează în mod expres faptul că examinarea medicală se realizează în vederea aprobării prezentării la examen. Solicitantul trebuie să fie luat în evidenţă de către medicul de familie, care poate face şi certificarea stării de sănătate."Înainte de începerea cursurilor de pregătire în cadrul şcolilor de şoferi, solicitantul trebuie să facă dovada faptului că este apt din punct de vedere psihologic pentru activitatea de conducere a autovehiculelor. Această prevedere se va aplica de la data aderării României la Uniunea Europeană, adică de la 1 ianuarie 2007", ne-a declarat subcomisarul Mihai Enache, de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.Conform noii legislaţii, susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia pot fi făcute şi la locul de reşedinţă al solicitantului, nu doar la cel de domiciliu. "De asemenea, există posibilitatea ca, în localităţile în care Autoritatea Rutieră Română aprobă desfăşurarea cursurilor de pregătire şi susţinere a examenului, acestea să se desfăşoare, la cerere, şi în limba minorităţilor naţionale respective. În plus, cetăţenii străini care îşi stabilesc domiciliul sau reşe-dinţa în România pot da sala, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională", a precizat subcomisarul Mihai Enache de la DRPCIV.

Condiţii pentru reobţinerea permisului

Persoana care a fost condam-nată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare corporală gravă, tâlhărie sau furt al unui autovehicul, se poate prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, dacă îndeplineşte una din următoarele condiţii:

n au trecut 6 luni de la data executării pedepsei, amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
n a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei, ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
n a intervenit amnistia;
n interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c din Codul Penal, a expirat sau a fost revocată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite