Noul Cod al Muncii virează la dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile pot angaja mai multe persoane pe acelaşi post pentru perioada de probă şi pot stabili ce performanţe trebuie să îndeplinească fiecare candidat în parte, potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii, postat ieri pe site-ul Ministerului Muncii. Proiectul de lege elimină interdicţia ca patronii care au făcut concedieri colective să nu mai facă angajări timp de nouă luni.

De asemenea, se schimbă şi modul în care sunt negociate contractele colective de muncă. Acesta se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni sau pe durata unei lucrări determinate. Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi. Principalele criterii care vor fi avute în vedere în procedura concedierilor colective vor fi cele de performanţă şi de îndeplinire a obiectivelor şi în subsidiar, pentru departajare vor fi avute în vedere criteriile de natură socială. Până acum, concedierile se făceau în funcţie de starea materială a angajatului şi de oamenii pe care acesta îi avea în întreţinere.

Prin noul proiect este păstrată prevederea care asigură salariaţilor dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale, precum şi cea care stabileşte că participarea salariaţilor la protest este liberă, iar niciun angajat neputând fi constrâns să participe sau nu la o asemenea formă de conflict de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite