"Noul val şi-a demonstrat clar valoarea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"A fost sau n-a fost?" A fost! O victorie a cinematografiei româneşti, care pune pe harta culturii europene o peliculă formidabilă, regizată de Corneliu Porumboiu. A câştigat la Festivalul de

"A fost sau n-a fost?" A fost! O victorie a cinematografiei româneşti, care pune pe harta culturii europene o peliculă formidabilă, regizată de Corneliu Porumboiu. A câştigat la Festivalul de Film de la Cannes două premii: Europa Cinemas şi Camera d`Or. Arma sa redutabilă: umorul. Se întoarce acasă, la Vaslui, pentru a-şi continua alte două proiecte. Are 31 de ani. Iar, după cum spun criticii străini, a studiat cinematografia la o universitate de elită din capitala României, Budapesta.
- Cum e să ai "abonament" la premii la Cannes, iar în România să nu fii foarte renumit?
- În România, piaţa filmului e aşa cum e. Puţini regizori sunt cunoscuţi la nivel de mase, iar eu am luat, în trecut, premii mai mult la scurtmetraj. Ultimele sondaje arată că 2% din români au intrat într-o sală de cinema anul trecut... În acest context, mi se pare normal să se întâmple aşa ceva.
- Trofeele pe care le luaţi voi, tinerii, la Cannes ar putea fi o palmă pentru bătrânii care vă contestă?
- Deja nu cred că ne mai contestă nimeni, atât timp cât s-a menţinut această continuitate a premiilor de la Cannes. Anul trecut a ieşit învingător Cristi Puiu, acum a venit rândul meu. Noul val şi-a demonstrat clar valoarea. Oricum, cred că acest conflict s-a stins definitiv.
- Statul român ţi-a dat bani pentru "A fost sau n-a fost"?
- Nu, deoarece n-am participat cu acest proiect la concursul de finanţări al Centrului Naţional al Cinematografiei. A trebuit să mă descurc singur şi să realizez totul cu un buget foarte mic, 180.000 de euro. Unii bani i-am dat din buzunar, alte sume au provenit din sponsorizări prin firmele tatălui meu (n.r. - finanţatorul FC Vaslui, Adrian Porumboiu). Cele două premii pe care le-am obţinut acum mă vor ajuta să îmi continui proiectele. Unul dintre ele îmi va facilita reclama în cinematografele europene, iar celălalt constă în peliculă Kodak pentru un film, ceea ce este foarte bine, având în vedere că pelicula este foarte scumpă.
- Într-un articol de pe site-ul cineuropa.org, criticul Anne Feuillre spune că ai studiat la UNATC din Budapesta. Îi putem învăţa prin filme pe europeni că avem capitala la Bucureşti?
- Foarte amuzant! Da, e vechea problemă... Probabil că informaţiile despre biografia mea sunt luate şi eronat din diverse surse. Poate că, dacă rămânem mereu sus cu filmele noastre, îi vom învăţa unde e capitala noastră.
- Este bună pentru imaginea României un asemenea film sau îi face de râs pe români, prin personajele care apar pe ecran?
- Nici nu se pune problema... Este bine pentru noi. De multe ori se confundă realitatea cu ficţiunea, iar eu am făcut un film de ficţiune care nu vrea să spună adevăruri categorice despre istorie. Nu mai interesează pe nimeni revoluţia, după 16 ani, dar povestea personajelor poate fi interesantă şi amuzantă. Suntem un popor care parcă ar fi inventat umorul. Cultura noastră se bazează pe haz, autoironie şi absurd.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite