Noul parlament irakian, reunit în prima sa şedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Izolat de restul ţării şi de lume, cu străzile goale şi circulaţia interzisă, doar cu poliţişti înarmaţi postaţi la intersecţii, cu magazinele, şcolile şi instituţiile închise,

Izolat de restul ţării şi de lume, cu străzile goale şi circulaţia interzisă, doar cu poliţişti înarmaţi postaţi la intersecţii, cu magazinele, şcolile şi instituţiile închise, Bagdadul a găzduit ieri prima şedinţă a parlamentului irakian.
Reuniunea s-a desfăşurat în "Zona verde", cea mai protejată din ţară, acolo unde se află ambasadele SUA şi Angliei. Evenimentul are loc la trei luni de la alegerile legislative şi era programat pentru 19 martie. A fost devansat spre a permite forţelor de securitate să asigure protecţia manifestanţilor şiiţi ce vor marca a 40-a zi de doliu şiit Aşura - 20 martie. A fost o şedinţă simbolică, în care elementul de culoare l-a reprezentat faptul că veteranul Adnar Pachachi, fost ministru de externe înainte ca Saddam Hussein să preia puterea, a citit "catalogul" celor 275 noi deputaţi. Apoi, parlamentarii s-au întors la masa negocierilor, întrucât, în cele 90 de zile scurse de la alegeri, n-au putut forma guvernul de uniune naţională, aşa cum ar dori SUA. Persoana viitorului premier a generat dezacorduri profunde. Redesemnat ca premier de şiiţii din Alianţa Irakiană Unificată, principala formaţiune din parlament, Ibrahim al Jaafari e contestat de kurzi şi sunniţi, care îl învinuiesc pe acesta că este "omul Iranului". În paralel, Înaltul Tribunal Irakian a fixat, pentru 5 aprilie, o nouă audiere în procesul lui Saddam. El a sfidat judecătorii, ţinând un discurs politic, în care a cerut concetăţenilor "să nu se mai lupte între ei" şi "să reziste invadatorului", şi s-a comportat ca adevăratul preşedinte al Irakului. La curent cu tensiunile dintre şiiţi şi sunniţi, Saddam s-a erijat în apărător al unităţii ţării, cerând irakienilor să lupte împotriva forţelor străine. Între timp, 11 irakieni, în majoritatea lor femei şi copii, au fost ucişi într-un raid al forţelor americane împotriva unei presupuse tabere a Al-Qaida.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite