Noul Rast, născut cu şampanie şi vociferări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

64 de fericiţi au fost împroprietăriţi cu suprafeţe de aproape 1.000 de metri pătraţi. Momentul a fost sărbătorit de localnici cu şampanie. Fiecare dintre ei avea în braţe patru ţăruşi

64 de fericiţi au fost împroprietăriţi cu suprafeţe de aproape 1.000 de metri pătraţi. Momentul a fost sărbătorit de localnici cu şampanie. Fiecare dintre ei avea în braţe patru ţăruşi cu care să-şi delimiteze noua avere. "Patru blăni şi un cui, asta e averea lui", făceau haz de necaz localnicii. Părerile printre oameni erau împărţite, unii fiind încrezători că vor avea o casă nouă, alţii, din contră, fiind convinşi că vor rămâne cu pământul şi fără adăpost deasupra capului. "Cum să nu-mi fie drag când până acum am locuit în cort. Sunt emoţionată şi fericită. Acum ştiu că mă trezesc dimineaţa şi vin la locul meu. Măcar o cameră să avem şi noi până la iarnă", a spus Anuţa Bistriceanu, prima sinistrată pusă în posesie. Lângă ea, a primit teren chiar vecinul pe care îl avea în Rastul Vechi, un bătrânel de 81 de ani. "Eu aveam casă mare, de 5-6 camere. Nu cred că o să mai am aceeaşi casă. Măcar o cameră şi aş fi fericit", a spus Florea Popa. "Nu cred că la iarnă voi avea un acoperiş deasupra capului", a continuat bătrânul, mâhnit de situaţia în care a ajuns. Un alt sinistrat era supărat că săracii din Rast vor primi pământ la fel ca el: "Înainte stăteau într-o cameră, iar acum o să aibă casă şi pământ. Nu este corect. După mine, trebuia să-i dea ce a avut şi înainte. A avut o cameră, o cameră să-i facă".

Proprietarul Iordache nu vrea să dea pământul
şi când împărţeala era în toi, dintr-o dată cineva a început să strige: "Să nu vă prind pe pământul meu că nu ştiu ce vă fac. Eu am muncit aici! Nu vreau să-mi distrugeţi recolta. Dacă vor pământul meu, să vină să negocieze cu mine. Nu vreau să-mi dea primarul unde vrea el pământ!", striga din toţi rărunchii Tuţă Iordache, unul dintre proprietarii pământului pe care urmează să se nască noul Rast. Primarul comunei a încercat să-l liniştească, spunându-i acestuia că-i va da teren în altă parte. "Nu vreau terenul tău. Eu vreau bani, să fie clar", i-a replicat Iordache. Prefectul judeţului, Nicolae Giugea, a declarat că proprietarii care nu sunt de acord să cedeze ternurile nu vor fi obligaţi să facă acest lucru. "Dacă nu vor, nu vor. Nu o să ne rugăm de ei. Mergem mai departe", a spus Giugea. Primarul Rastului, Iulian Silişteanu, a declarat că, până la sfârşitul săptămânii, speră ca toţi sinistraţii să fie puşi în posesie. "După asta trebuie să ne ajute guvernul ca pe oameni să nu-i apuce iarna fără căciulă deasupra capului", a spus edilul-şef.

"Strada banilor" a rămas fără case
Prima stradă trasată în noul Rast va purta numele de "Strada Banilor". "Pe uliţa cu numele acesta a intrat Dunărea în sat, în urmă cu aproape două luni", şi-a amintit primarul Silişteanu. "Toate casele de pe această uliţă au căzut. De asta am hotărât să începem cu oamenii de aici", a dezvăluit primarul. Localnicii povestesc că strada a primit această denumire pentru că acolo au locuit bogătanii comunei care obişnuiau să dea bani cu împrumut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite