Noul şef al Pentagonului recunoaşte eşecul din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Comisiei Baker recomandă retragerea treptată a trupelor

ora actuală zona cea mai fierbinte a planetei. Concluziile, care îmbracă forma unui raport de 100 de pagini, sunt rodul a opt luni de activitate intensă, în cursul căruia membrii comisiei au discutat cu peste 170 de personalităţi importante, alte sute prezentându-şi sugestiile celor patru grupuri de lucru care au pregătit analize amănunţite pentru uzul comisiei. Preşedintele Bush, căruia i-a fost prezentat raportul, a dat de înţeles că îl va studia cu atenţie, fără a indica însă neapărat că îi va urma recomandările. Baker a ţinut de altfel să atragă atenţia asupra riscului unor aşteptări exagerate: "Nu există o soluţie miracol în Irak", a spus el într-un interviu, în preziua publicării raportului. Neîndoios însă, în contextul căutărilor frenetice care au loc în prezent la Washington pentru găsirea unei ieşiri din viesparul irakian, raportul îşi are utilitatea sa. "Cea mai mare contribuţie pe care o poate aduce este să armoseze o amplă dezbatere, nu să o încheie", opinează analistul Daniel Byman, de la prestigiosul Brookings Institute.
ţările de pe "axa răului" devin parteneri de discuţii
E limpede că această dezbatere implică din partea Washingtonului revizuiri politice dureroase. Siria şi Iranul, de pildă, erau considerate ca făcând parte din "axa răului" (termen la care s-a renunţat între timp). Acum devin eventuali parteneri de discuţii la o conferinţă regională, ca preludiu al unui dialog direct cu aceste două ţări. Washingtonul va fi nevoit, de asemenea, să renunţe la ideea dragă lui Bush de creare a unui larg spaţiu democratic în Orientul Mijlociu extins. Acum, americanii vor trebui să se mulţumească cu evitarea unui haos generalizat în zonă.
Schimbarea tacticii a devenit o necesitate
Succesorul desemnat al lui Rumsfeld, ca ministru al apărării, Robert Gates, pare hotărât să treacă la o asemenea revizuire. Audiat de Comisia pentru Serviciile Armate ale Senatului, el a recunoscut că situaţia actuală este inacceptabilă şi că o schimbare a tacticii este indispensabilă. Întrebat de un membru al comisiei dacă, după părerea sa, SUA câştigă războiul, el a răspuns sec: "Nu, sir". De altfel, în declaraţii separate făcute cotidianului "Washington Post", sub pecetea anonimatului, mai mulţi membri ai Comisiei Baker au afirmat că, în esenţă, războiul din Irak a fost deja pierdut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite