Noul Hercules nu poate face faţă unui drum până în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte din Predeal nu au mai plecat, luni, în misiunea din Irak, conform planificării. Zborul nu a mai avut loc pentru că avionul care trebuia să-i ducă pe

Militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte din Predeal nu au mai plecat, luni, în misiunea din Irak, conform planificării. Zborul nu a mai avut loc pentru că avionul care trebuia să-i ducă pe soldaţi la Basra, nou-îmbunătăţitul Hercules C-130 H, s-a defectat, potrivit unor surse din Ministerul Apărării.

Biroul de Presă al MApN a precizat, ieri, că "s-a dat ordin de amânare a plecării", însă nu a prezentat motivele acestei întârzieri. În schimb, ofiţerul de presă al Statului Major al Forţelor Aeriene, căpitanul comandor Liliana Tănase, a venit cu o variantă diferită: "Cei de la postul de comandă de pe Aeroportul Militar Otopeni ne-au transmis că plecarea e planificată pentru mâine seară (n.r. - această seară) şi că nu a existat niciun decalaj". Totuşi, comandorul Liliana Tănase a menţionat că vânătorii de munte vor pleca spre Irak cu aeronava Hercules de tip "B", alimentând bănuielile că modelul "H" nu poate zbura. "Nu are nicio problemă avionul C-130 H", a adăugat Liliana Tănase. Aeronava Hercules C-130 H, produsă în 1972, a fost cumpărată în anul 2003, de la Forţele Aeriene Italiene, după care a stat doi ani şi jumătate în SUA, pentru modernizări. "H"-ul a revenit în ţară în februarie 2007, moment marcat de MApN printr-un ceremonial de primire.

Avion de 11 milioane de dolari

Achiziţionarea şi modernizarea avionului C-130 H au costat 11 milioane de euro, din care Ministerul Apărării a suportat două milioane. SMFA are în dotare cinci avioane Hercules, însă numai două sunt declarate funcţionale.

Restul aparatelor de zbor se află în plin proces de reabilitare, la sediul societăţii Romaero.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite