Noul Cod rutier ii scoate pe parlamentari de la girofar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai-marii zilei nu vor mai putea sa-si monteze pe masini girofaruri albastre, similare cu dispozitivele speciale folosite in prezent de institutiile cu atributii in domeniul sigurantei publice.

Mai-marii zilei nu vor mai putea sa-si monteze pe masini girofaruri albastre, similare cu dispozitivele speciale folosite in prezent de institutiile cu atributii in domeniul sigurantei publice. Deputatii au eliminat din legea privind circulatia pe drumurile publice mai multe prevederi, la sugestia presedintelui Traian Basescu. Astfel, Inspectoratul General de Politie nu mai poate autoriza utilizarea girofarurilor la solicitarea Administratiei Prezidentiale, Parlamentului, Guvernului, ICCJ, Ministerului Public sau a PNA. Singurele organisme cu acest drept raman Politia, Jandarmeria, Ambulanta, SRI, SPP, MApN. Legea devine mai blanda cu cei care au fost condamnati pentru infractiunea de ultraj, acestia primind permisiunea de a-si sustine examenul pentru obtinerea permisului auto. Private de acest drept sunt in continuare persoanele condamnate pentru omor, lovire ori vatamare corporala grava rezultate din accidente auto, talharie sau furt al unui vehicul. In plus, proprietarul sau detinatorul unui autovehicul nu va mai fi obligat sa-si denunte, la cererea Politiei Rutiere, sotul sau rudele apropiate carora le-a incredintat masina. Proprietarii care si-au imprumutat autovehiculele unor persoane care, in calitate de conducatori, au savarsit o infractiune nu vor fi trasi la raspundere pentru faptele acestora, ca pana acum.
Noua lege nu mai contine nici sanctionarea infractiunii de insulta, intrucat aceasta este reglementata in Codul Penal. Legea privind circulatia pe drumurile publice va intra in vigoare la sase luni de la publicarea in "Monitorul Oficial", si nu la 90 de zile, asa cum prevedea forma initiala.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite