Nou-născuţii, păziţi de hoţi în maternităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiului Român pentru Adopţii (ORA). Declaraţia şocantă a şefei ORA vine la numai câteva zile după ce directorul spitalului Caritas din Capitală, Cristian Jansen, a spus că ţine sub cheie

Oficiului Român pentru Adopţii (ORA). Declaraţia şocantă a şefei ORA vine la numai câteva zile după ce directorul spitalului Caritas din Capitală, Cristian Jansen, a spus că ţine sub cheie nou-născuţii din unitatea sanitară pe care o conduce, de teama de a nu fi furaţi. În maternitatea Caritas există 18 copii abandonaţi, chiar şi de şase luni, deşi potrivit Legii privind protecţia drepturilor copilului aceşti copii abandonaţi în maternităţi trebuie daţi în grija asistenţilor maternali. Directorul Jansen a mai spus că au existat tentative de furt ale nou-născuţilor abandonaţi, iar recenta declaraţie a Theodorei Bertzi vine să confirme că în România există o adevărată piaţă de desfacere şi cumpărare a sugarilor părăsiţi în maternităţi imediat după naştere. Secretarul de stat precizează că a primit mai multe sesizări referitoare la faptul că, în spitale, încă sunt daţi spre adopţie nou-născuţi înainte de a exista o hotărâre judecătorească menită să reglementeze acest lucru.
Sesizările cu pricina - spune Bertzi - au venit atât din partea părinţilor adoptivi, care povestesc că le-a fost solicitată o anumită sumă de bani pentru a putea adopta un minor, dar şi din partea unor persoane care lucrează în sistem. şefa ORA a mai spus că astfel de cazuri au fost peste tot în ţară, dar ele sunt mai frecvente în oraşele mari ale României: "Acolo vin şi nasc femei care nu doresc să-şi decline identitatea, tocmai de aceea se duc într-un oraş mare, unde nu sunt cunoscute". Secretarul de stat a indicat şi o modalitate prin care copiii abandonaţi îşi găsesc, după naştere, părinţi adoptivi, în urma unui proces de mică înţelegere cu mama biologică: "Sunt situaţii în care tatăl adoptiv recunoaşte minorul ca şi când ar fi tatăl biologic, în acest caz doar soţia fiind cea care trebuie să adopte". şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Bogdan Panait, ne-a declarat că "sumele de bani vehiculate îmi amintesc de o poveste de acum 7, 8 ani. În prezent, nu cred că mai putem vorbi de astfel de cazuri. Cred că sunt fabulaţii. Noi nu am primit nicio sesizare de la spitalul Caritas, dar vom face o anchetă în acest sens. Un astfel de director ori este incapabil, ori este nebun. Spitalul nu e ca Gara de Nord. Trebuie discutat şi cu Ministerul Sănătăţii". Potrivit ANPDC, anul trecut au fost abandonaţi în maternităţi peste 2.000 de copii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite