"Nota 10 la religie nu te aduce mai aproape de Dumnezeu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile nonguvernamentale şi părinţii cer ca religia să fie studiată opţional la şcoală, manualele să nu-i sperie pe copii şi să se renunţe la sistemul de notare. "Un 10 la

Organizaţiile nonguvernamentale şi părinţii cer ca religia să fie studiată opţional la şcoală, manualele să nu-i sperie pe copii şi să se renunţe la sistemul de notare.


"Un 10 la religie nu te aduce mai aproape de Dumnezeu", este de părere Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Naţionale de Părinţi din România. Şapte culte au semnat zilele trecute la Cluj o declaraţie comună prin care subliniază importanţa studierii religiei în şcoli.

Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a adresat miercuri o scrisoare deschisă prin care cerea Ministerului Educaţiei ca religia să aibă statut obligatoriu până în clasa a XII-a. Înaltul prelat propunea ca sistemul de notare al acestei materii să fie de la 10 la 5, astfel încât nimeni să nu rămână repetent.


Liceenii trebuie orientaţi pragmatic


Smaranda Enache, preşedintele Ligii Pro Europa, explică presiunile cultelor religioase pentru obligativitatea religiei în şcoală prin faptul că la noi nu există învăţământ confesional. "Presiunea s-a deplasat astfel pe învăţământul public. Dacă am avea învăţământ confesional, ar fi diferenţe clare între ce înseamnă instrucţie laică sau religioasă", a explicat Smaranda Enache.

Ea s-a declarat de acord cu studierea religiei în mod opţional la clasele mici şi facultativ în cele mari, aşa cum este prevăzut şi în proiectul de lege pentru învăţământul preuniversitar. "Este nevoie de educaţie confesională în ciclul primar deoarece cultura religioasă s-a erodat în 50 de ani de comunism. De la gimnaziu încolo însă, aş opta pentru istoria religiilor sau pentru filosofia religiilor", a explicat Smaranda Enache.

Pentru liceeni problema trebuie pusă în alţi termeni. "Orientarea în liceu trebuie să fie una pragmatică, de inserţie pe piaţa muncii. Dacă introduci religia în programa şcolară, rişti să o faci în detrimentul altui obiect de studiu, într-o programă deja încărcată", a arătat preşedintele Ligii Pro Europa.

De aceeaşi părere este şi Mihaela Gună. "Programa este supraaglomerată. De la o zi la alta mai apar ba materii legate de protecţia mediului, ba de siguranţa alimentelor…Numai religia obligatorie mai lipseşte din programa unui licean?", a spus şefa părinţilor. (Daniela Şerb)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite