Norul din Japonia nu este periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie susţin că norul radioactiv provenit din Japonia nu reprezintă un pericol pentru România.

„Undele de radioactivitate sunt atât de mici încât nu sunt detectabile de aparate", a spus Ion Sandu, directorul ANM. El a mai declarat că nici în Europa norul venit din Japonia nu este poluant, pentru că specialiştii nu reclamă concentraţii mai mari decât normele sanitare.

Monitorizările zilnice făcute de specialiştii români până acum sunt liniştitoare deoarece cantitatea de izotopi este de sute de ori mai mică decât cota de alarmă. „Autorităţile franceze, americane, germane spun în fiecare zi că radiaţiile sunt de mii de ori mai mici decât normele sanitare. Deci despre ce poluare vorbim?", a declarat Sandu. El a mai spus că ploile acide care au căzut în Bulgaria au fost din cauza unor substanţe chimice existente deja în atmosferă, şi nu din cauza norului din Japonia.

În următoarele zile, norul se va afla deasupra Rusiei. Specialiştii ruşi au declarat ieri că au detectat la Moscova urme de radioactivitate provenind de la centrala nucleară niponă. „Izotopii demonstrează legăturile cu accidentul de la Fukushima, dar particulele nu sunt periculoase pentru oameni", a spus Oleg Polski, citat de AFP. Tot în Rusia au fost înregistrate urme de radioactivitate şi la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite