Norul "toxic" din Ucraina, îngrăşământ căzut din cer!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un specialist în chimie de la Academia Tehnică Militară spune că accidentul de lângă Lvov nu afectează populaţia "Norul apărut în urma incendierii trenului care transporta fosfor în

Un specialist în chimie de la Academia Tehnică Militară spune că accidentul de lângă Lvov nu afectează populaţia

"Norul apărut în urma incendierii trenului care transporta fosfor în Ucraina nu reprezintă niciun fel de risc pentru populaţie!", ne-a declarat lct.col. Doru Goga, conferenţiar la Academia Tehnică Militară. Acesta afirmă că norul apărut în urma incendiului este format din substanţe care se regăsesc în mod normal în îngrăşămintele chimice, dar şi în produsele alimentare.

În urma accidentului, fosforul probabil s-a autoaprins şi a generat un nor de pentaoxidul de fosfor (P2O5), o substanţă foarte avidă de apă.

La rândul lui, pentaoxidul s-a combinat cu umiditatea din aer şi a generat şi acid fosforic (H3PO4), o substanţă foarte solubilă în apă. Dacă ar ploua, apa şi acidul fosforic din nor ar forma o soluţie diluată de acid fosforic. "Or, acidul fosforic este un compus de bază pentru îngrăşămintele chimice, fosfaţii", concluzionează lt.col Goga. "Până în prezent nu s-a dovedit nocivitatea acestuia faţă de sol sau faţă de oameni. La ţară, de exemplu, oamenii iau fosfaţii şi îi împraştie cu mâna", arată conf. Goga. Mai mult, în anumite preparate alimentare se adaugă acid fosforic, catalogat ca E 203.

Autorităţile ucrainene, acuzate de secretomanie

Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, ieri, că România nu va fi poluată de norul toxic de fosfor din Ucraina.

"Pericolul unei poluări în România din cauza norului toxic din Ucraina s-a stins. Din cauza caracterului metalic al oxizilor de fosfor, norul nu s-a deplasat pe o întindere foarte mare", a spus Korodi. Acesta a adăugat că analizele realizate în cursul nopţii de marţi au confirmat faptul că nici apele, nici aerul nu sunt poluate. Prognozele arată că în următoarele 48 de ore norul toxic va rămâne în zona graniţelor Ucraniei cu Polonia şi Slovacia.

Cauza incidentului, încă un mister

Situaţia s-a calmat, ieri, în vestul Ucrainei, după starea de alertă declanşată de deraierea a 15 vagoane-cisternă ale unui tren care transporta fosfor galben lichid. La locul accidentului, volatilizarea fosforului continuă. Motivele incidentului nu au fost încă stabilite. Opoziţia a cerut demiterea ministrului transporturilor.
"Nu există niciun pericol pentru moment. Focul a fost stins şi fumul toxic nu se mai propagă", a declarat Oleg Ştangret, purtător de cuvânt al filialei regionale Lvov a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Analize ale aerului, solului şi apei în epicentrul accidentului şi în împrejurimi au indicat o creştere a nivelului fosforului de două-trei ori faţă de norma admisă, a precizat responsabilul ucrainean. La rândul său, Ministerul Mediului de la Kiev a afirmat că nivelul substanţei din aer depăşeşte normele admise de câteva zeci de ori în două sate.

Potrivit consulului general al Rusiei la Lvov, Evgheni Guseev, Kievul a înştiinţat, marţi, ambasada ţării sale în Ucraina şi Ministerul de Externe de la Moscova în legătură cu producerea catastrofei. Autorităţile de la Lvov nu ştiu cum să neutralizeze fosforul galben deversat din vagoane. La operaţiunea de colectare a substanţei periculoase au fost trimşi oameni de ştiinţă din zonă.

Ambasadorul Ucrainei, chemat la MAE

Oameni politici importanţi folosesc un eveniment local pentru a provoca populaţiei române sentimente antiucrainene, a declarat ambasadorul Kievului la Bucureşti, Iuri Malko. Diplomatul a menţionat totuşi,
că nu se referă la o poziţie oficială a României. Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a avut, ieri, o discuţie cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Iuri Malko, pe tema accidentului ecologic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite