Normalizarea relaţiilor cu Phenianul nu-i include şi pe nord-coreeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai Washingtonului şi Phenianului au început, ieri, la New York discuţii "istorice", în scopul stabilirii de relaţii diplomatice. Compromisul internaţional acceptat de Coreea de

Reprezentanţi ai Washingtonului şi Phenianului au început, ieri, la New York discuţii "istorice", în scopul stabilirii de relaţii diplomatice. Compromisul internaţional acceptat de Coreea de Nord nu a luat însă în discuţie şi respectarea drepturilor omului.

Acordul la care au ajuns luna trecută cei şase negociatori ai dosarului nuclear nord-coreean prevede şi deschiderea de negocieri bilaterale pentru stabilirea de relaţii diplomatice între Statele Unite şi Coreea de Nord.

Deschidere care s-a făcut luni seara, în jurul unei mese la Hotelul Warldorf Astoria din New York. Viceministrul de externe Kim Kye Gwan şi adjunctul secretarului de stat Christopher Hill au continuat, ieri, respectivele discuţii, de la care se aşteaptă îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi ţara pe care Administraţia Bush a plasat-o pe "axa răului", în rând cu Iranul şi Irakul.

Conservatorii americani văd însă compromisul din 13 februarie - prin care Phenianul se obliga să sigileze reactorul nuclear de la Yongbyon şi să admită inspectorii nucleari în ţară, în schimbul unei imense cantităţi de petrol - drept o premiere a liderului comunist nord-coreean pentru comportamentul ameninţător.

Foamete rezistentă

Pe acest fundal, fostul premier norvegian Kjell Magne Bondevik face auzită vocea activiştilor pentru respectarea drepturilor omului care conjură comunitatea internaţională să introducă şi soarta nord-coreenilor pe agenda negocierilor cu Phenianul şi cere Consiliului de Securitate să faciliteze accesul grupurilor umanitare internaţionale la înfometata populaţie din statul stalinist.

"Ceea ce afectează poporul nord-coreean în viaţa de zi cu zi nu este chestiunea nucleară. Sunt abuzurile împotriva drepturilor omului", a amintit politicianul norvegian, citat de postul Vocea Americii.

Kjell Magne Bondevik respinge argumentul că abordarea acestui subiect ar sta în calea eforturilor de rezolvare a chestiunii nucleare. "În octombrie trecut, Coreea de Nord a efectuat un test nuclear, în pofida faptului că nimeni nu a pomenit de nerespectarea drepturilor omului. Poate e chiar invers", a punctat fostul premier.

Bondevik reiterează şi preocuparea pentru foametea care paşte din nou Coreea de Nord. Mai ales că Programul pentru Alimentaţie al ONU a adunat doar 20% din cele 100 milioane de dolari planificate pentru ajutorarea nord-coreenilor - şi va rămâne fără bani în iunie.

Mai mult, PNUD a sistat în prezent operaţiunile din Coreea de Nord, în urma unor acuzaţii că o mare parte din sumele alocate au fost deturnate de liderii nord-coreeni - acuzaţii pe care Phenianul le respinge.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite