Nokia 2008: euforia românilor, protestele germanilor. Se întoarce roata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relocarea uzinei Nokia de la Bochum la Jucu a provocat ample proteste în Germania
Relocarea uzinei Nokia de la Bochum la Jucu a provocat ample proteste în Germania

În primăvara lui 2008 mica localitate Jucu de lângă Cluj ţinea prima pagină a ziarelor din Germania. Românii furau locurile de muncă ale germanilor de la fabrica din Bochum, care se închidea, în favoarea esticilor.

Anunţul de acum trei ani că Nokia va construi un parc industrial care se va întinde pe 90 de hectare la Jucu, o localitate în care trăiesc doar 4.000 de oameni, şi că va face investiţii de 60 de milioane de euro, a provocat un val de euforie printre români. Unii analişti vorbeau despre miracolul economic din Europa de Est, cu oameni pregătiţi şi ieftini (salariul unui muncitor român la fabrica din Jucu era de 250 de euro în 2008).
În 2008, România se lăuda că telfoanele Nokia, de la tastatatură până la Modul de utilizare vor purta numele Jucu.

Protestele germanilorde la Bochum

La Bochum, în Germania, unde în urma deschiderii fabricii de la Jucu rămâneau şomeri câteva mii de germani, aveau loc proteste. Autorităţile locale i-au acuzat la acea vreme pe finlandezi că au primit fonduri de la statul german ca să deschidă uzina de la Bochum şi că prin relocarea unităţii de producţie în România nu-şi respectă obligaţiile.

Sindicaliştii germani au acuzat în 2008 Nokia că nu şi-a respectat contractul

Investiţii în infrastructură

În acea vreme, în România, o purtătoare de cuvânt a companiei finlandeze lăuda condiţiile ,,excelente" de muncă oferite românilor, care după o tură de lucru de 12 ore aveu pregătit şi un program de gimnastică, aminteşte presa germană. Conducerea de la Nokia a promis că va investi, cu ajutorul foncurilor UE, în infrastructura rutieră din zona Jucu, că va finanţa construirea un drum care să lege mica localitate de Cluj-Napoca. Se vorbea deja de extinderea aeroportului din Cluj, la care UE contribuia cu 15 milioane de euro. Şi atunci meritul era pus pe seama finlandezilor.

Criza loveşte compania finlandeză

Fabrica Nokia a fost lovită în 2009 de criză, iar la Jucu se mai fabricau doar telefoane mobile pentru piaţa asiatică şi africană. Preţurile de vânzare au scăzut dramatic. Finlandezii au făcut cadou localnicilor din Jucu mai multe leagăne, iar din cei 600.000 de euro ajunşi în bugetul localităţii Jucu (din taxele plătite de compania finlandeză) primarul promitea să renoveze primăria, să construiască o nouă şcoală şi un nou spital. Încă din 2009 apăreau primele zvonuri că fabrica Nokia de lângă Cluj va fi închisă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite