Nokia atrage la Cluj investiţii suplimentare de 240 milioane €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partenerii tradiţionali ai producătorului de telefonie mobilă vor ridica nivelul total al investiţiilor din parcul industrial de la periferia Clujului la 300 milioane de euro . Afacerea

Partenerii tradiţionali ai producătorului de telefonie mobilă vor ridica nivelul total al investiţiilor din parcul industrial de la periferia Clujului la 300 milioane de euro .

Afacerea Nokia în România va atrage investiţii suplimentare de 240 milioane de euro. Potrivit ultimelor evaluări ale autorităţilor locale, banii vor proveni din instalarea în parcul industrial de la periferia Clujului a altor companii, furnizori tradiţionali de piese componente ai producătorului finlandez.

Investiţiile totale ale afacerii Nokia din România ar putea să ajungă la un nivel de trei sute milioane de euro în următorii ani, potrivit ultimelor evaluări făcute de către autorităţile locale. Dacă celebrul concern finlandez va asigura, potrivit contractului încheiat cu statul român, un aport investiţional de 60 milioane de euro, restul de 240 de milioane vor fi bani aduşi de furnizorii tradiţionali de componente ai Nokia, care vor îşi vor muta liniile de producţie în parcul industrial de la Cluj. În mod sigur, pe lângă producţia de telefonie mobilă, în parcul industrial Tetarom va conta foarte mult şi valoarea serviciilor pentru angajaţii de pe platformă, ceea ce va spori dezvoltarea de afaceri adiacente, cum ar fi asigurarea serviciilor de salubritate, pază, transport sau de alimentaţie publică.

Tocmai în această perioadă, cel mai mare producător de telefonie mobilă poartă negocieri cu mai mulţi producători de echipamente şi accesorii în vederea încheierii de înţelegeri contractuale pentru a definitiva lista acestora." Din câte am înţeles, în parcul industrial de la Cluj, pe lângă Nokia vor mai veni aproximativ alte zece societăţi comerciale partenere.

Deocamdată, oficial nu se cunoaşte numele niciunuia dintre viitorii colaboratori ai Nokia. Ce pot să vă spun este faptul că finlandezii vor trebui să facă cunoscut numele acestora până la jumătatea acestei luni. Din câte am aflat, discuţiile se poartă cu mai multe firme, stadiul negocierilor fiind avansat cu o firmă din Ungaria şi cu una din China", a declarat pentru "Adevărul" Viorel Găvrea, directorul Direcţiei parcuri industriale din cadrul Consiliului local al judeţului Cluj. Oficialul clujean confirmă că, în ultima perioadă, mai mulţi parteneri de tradiţie ai Nokia au venit să se intereseze de condiţiile oferite de parcul Tetarom III, în vederea amplasării liniilor de producţie.

"Tot sistemul industrial care se va crea în parcul industrial Nokia se va împărţi între producătorul finlandez, care va ocupa treizeci de hectare, şi furnizorii de componente parteneri ai acestuia, care vor ocupa restul de 60 de hectare. Din evaluările iniţiale, volumul investiţiilor la care va ajunge Nokia Village va atinge nivelul de 300 milioane de euro, asta abia după ce furnizorii de componente se vor instala şi vor începe la rândul lor producţia", susţine Găvrea.

Pact pentru forţa de muncă Pentru ca în parcul industrial ce se va contura în jurul Nokia producţia să ajungă la capacitate maximă, va fi nevoie de 15.000 de angajaţi, din care producătorul finlandez va avea nevoie de 3.500. "Deocamdată am fost contactaţi de producătorul din Ungaria, Foxconn, care ne-a cerut sprijinul privind piaţa de muncă din zona Clujului.

Eu zic că acesta este un semn al faptului că aceştia se află automat în negocieri şi cu Nokia. De asemenea, de forţa de muncă clujeană ar putea să se intereseze în viitorul apropiat şi un mare producător de componente chinez, se pare că este vorba despre Byd Company, care poartă negocieri cu Nokia pentru prezenţa în parcul industrial", ne-a declarat directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Daniel Don.

Potrivit acestuia, conducerea Nokia din România a avut o serie de întâlniri cu partenerii care şi-au exprimat intenţia de a urma beneficiarul în România. În urma acestora s-a hotărât ca piaţa forţei de muncă locale să nu fie accesată în primă fază decât de Nokia, care va avea nevoie ca până la sfârşitul lunii septembrie să-şi asigure serviciile a 500 de angajaţi pe care să-i trimită la specializare, în Finlanda. "După ce se vor face primele angajări la Nokia, de abia atunci şi celelalte societăţi partenere vor putea să organizeze târguri de joburi, în vederea angajărilor", susţine Don.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite