Noi reglementări pentru accelerarea plăţilor către subcontractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a adoptat, în şedinţa de astăzi, o ordonanţă de urgenţă ce introduce obligativitatea contractorilor de a vira subcontractorilor sumele datorate acestora. Banii vor intra în conturi deschise de către subcontractori direct la trezoreria statului.

Potrivit premierului Emil Boc, prin noul act normativ s-a creat un mecanism prin care firmele terţe îşi vor primi banii mai repede.

“Am avut mai multe situaţii în care banii erau primiţi de către contractorii principali, iar subcontractorii rămâneau neplătiţi o perioadă foarte lungă de timp", a spus prim-ministrul.

Noile reglementări stabilesc o ordine a efectuării plăţilor. Astfel, operatorii economici sau alte persoane juridice împuternicite de aceştia vor folosi sumele încasate în conturile deschise, la trezorerie, în următoarea ordine: pentru achitarea drepturilor de natură salarială, pentru achitarea obligaţiilor către bugetul de stat şi celelalte bugete, pentru plata facturilor către subcontractori, proporţional cu gradul de încasare şi aferente facturilor recunoscute la plată.

Sumele rămase pot fi virate în conturile deschise la instituţiile de credit sau pot fi folosite pentru plăţile către furnizori sau creditori ce au conturi deschise la trezoreria statului sau la instituţiile de credit. Condiţia este ca asupra conturilor respective să nu fi fost înfiinţată poprire prin titluri executorii.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat că o altă noutate adusă de actul normativ este posibilitatea beneficiarilor de fonduri externe nerambursabile postaderare, alţii decât operatorii economici, să deschidă conturi în trezoria statului pentru gestionarea sumelor provenite din credite externe nerambursabile şi din sume aferente finanţărilor naţionale. 

O altă prevedere a ordonanţei permite operatorilor economici, beneficiari de fonduri externe nerambursabile postaderare, şi instituţiilor publice finanţate integral din venituri publice să primească dobândă pentru sumele păstrate în conturi deschise la Trezoreria Statului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite